Neizostavan dio svakog Tjedna Gjalski naravno da je Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola. Ovogodišnja dodjela srednjoškolske Nagrade održala se 26. listopada u Galeriji grada Zaboka i okupila je mnoštvo mladih talentiranih spisatelja, njihove mentore i goste koji redovito prate događanja tijekom Dana Gjalski. Koordinatorica svečane dodjele Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola jest profesorica Dinka Tomašković-Presečki.

Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola Krapinsko-zagorske županije utemeljena je 1994., a od 2003. natječu se i učenici srednjih škola Varaždinske županije, dakle regionalnog je karaktera.

Na početku same dodjele voditeljice Dorotea Brozd i Lorena Cvilinder, učenice Gimnazije A. G. Matoša u Zaboku, publici su ispričale nekoliko zanimljivih crtica iz Gjalskova života – osim da je Gjalski ovladao vještinama pisanja i čitanja već kao petogodišnji dječak, a u gimnaziju je krenuo već prije 9. godine života, neprekidno je boravio u Gredicama od 7. godine, a u kasnijoj ih je dobi jednom prigodom pokazao tada 80-godišnjem Strossmayeru koji se nije mogao nadiviti toj njegovoj rođenoj grudi,

Gospođa Petra Vrančić Lež, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe u Gradu Zaboku obratila se publici s nekoliko riječi u ime Grada te istaknula kako bi Gjalski sigurno bio ponosan da vidi koliko generacija Grada živi kulturu svake godine tijekom Dana Gjalskog i cijeni njegovo ime. Zahvalila je svim sudionicima natječaja na entuzijazmu te im poželjela sreću u daljnjem stvaralaštvu.

Prije i poslije same objave pohvaljenih i nagrađenih radova, publika je uživala u dvjema glazbenim točkama koje su izvele Nela Krznar i Gloria Svečnjak, učenice drugog razreda prirodoslovno-matematičkog odjeljenja Gimnazije A. G. Matoša, ujedno i Srednje glazbene škole u Zaboku. Gloria Svečnjak izvela je na gitari pjesmu Parnog valjka „Jesen u meni“, a zajednički su izvele pjesmu Olivera Dragojevića „Što to bješe ljubav.“

Ove su godine na Natječaj pristigla 23 literarna rada iz 9 srednjih škola. Stručnu prosudbu te osvrte na pristigle radove pripremile su članice Povjerenstva za dodjelu Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola: Sanja Ždralović (predsjednica Povjerenstva), Kristina Špiranec i Ljubica Anđelković Džambić (članice). Povjerenstvo je ove godine izabralo uz tri glavne nagrade i 7 pohvaljenih radova. Obrazloženje o nagrađenim i pohvaljenim radovima pročitala je predsjednica Povjerenstva gđa Sanja Ždralović.

Nagrađeni radovi:

 1. nagrada: Plemenito zanimanje, Ivona Herout, 4. r.
  Srednja škola Krapina
  mentorica: Dunja Belošević
 2. nagrada: Kaleidoskop, Lana Ferček, 3. r.
  Srednja škola Krapina
  mentorica: Sanja Ranogajec
 3. nagrada: Od denes vegeterijanec, Antonela Cesarec, 3. r.
  Srednja škola Pregrada
  mentorica: Marina Škrnjug

Rad Plemenito zanimanje  istaknuo se zbog cjelovitosti teksta i slikovitosti. Autorica koristi metaforičke slike, a tekst je strukturiran i dobro vođen. U tekstu Kaleidoskop ističe se izgubljen osjećaj sigurnosti pripovjedača, domišljata je struktura i veoma su jake slike nesigurnosti i straha. Od denes vegeterijanec humorističan je tekst o Božiću koji je pošao po krivu; rad je primjer cjelovitosti u kojem je veoma dobro iskorišten kajkavski dijalekt.

Pohvaljeni radovi:

 1. Zvijezde ili umjetnost, Antonija Duh, 3. r.
  Gimnazija A. G. Matoša, Zabok
  mentorica: Dinka Tomašković-Presečki
 2. Božić 2034., Hana Cizel, 3. r.
  Srednja škola Krapina
  mentorica: Sanja Ranogajec
 3. Crveni križ,  Lara Schatten, 3. r.
  Gospodarska škola Varaždin
  mentorica: Nikolina Vujasinović
 4. Ko je deda Ivek?, Mila Mitrović, 3. r.
  Gospodarska škola Varaždin
  mentorica: Petra Košćak
 5. Vse je drugač, Marta Veverec, 3. r.
  Gimnazija A. G. Matoša, Zabok
  mentorica: Nikolina Tuđa Svečak
 6. Obiteljski antiportret, Dina Draganić, 4. r.
  Srednja škola Krapina
  mentorica: Dunja Belošević
 7. Big Kokoš, Kristinka Volarić, 4. r.
  Gospodarska škola Varaždin
  mentorica: Nikolina Vujasinović

Zvijezde ili umjetnost rad je koji ocrtava mladenačku neodlučnost i prolaznost vremena, a ističe ga slikovitost prikaza poznatog i nepoznatog. Rad Božić 2034. emocionalno je nabijendnevnički zapis o sanjanom i ostvarenom životu u tuđini, a u isto vrijeme nostalgiji i razmišljanju o domu. Literarni rad Crveni križ neobična je humoristična crtica koja u čitatelju budi empatiju prema okolišu i živim bićima pričom koja je ispričana iskreno i nepretenciozno. Isprepletanje riječi kajkavskog i štokavskog narječja istaknuto je u radu Ko je deda Ivek? koji je pohvaljen zbog uspješnog dijaloga i karakterizacije likova. Kajkavski tekst Vse je drugač donosi stilski postupak nizanja rečenica „Vse je iste“ do samog kraja kada se događa obrat jer „Vse je drugač“. Obiteljski antiportret kompleksan je i ambiciozan tekst dugih rečenica koji oslikava prikaz jedne obitelji i njezinih krhotina. Posljednji pohvaljeni tekst, Big Kokoš, razigran je tekst odličnog pripovjednog stila koji opisuje temu paranoje, prikazanu u raznim epizodama s pticama.

Svaki je autor nagrađenog rada pročitao svoj rad i zaslužio pljesak publike. Nagrađeni su autori i njihovi mentori nagrađeni knjigama i trodnevnim putovanjem. Sponzori  nagrada su: Grad Zabok i Grad Crikvenica, Gradska knjižnica „K. Š. Gjalski“ Zabok, izdavačka kuća Fraktura te Kajkaviana koja posebno nagrađuje autore radova na kajkavskom narječju.

Kao što je predsjednica Povjerenstva uputila  mladim laureatima, ali i svima koji su sudjelovali na Natječaju, važno je da ustraju u pisanju i usavršavaju vještinu jezičnog tkanja tekstova koji moraju biti točni, a njihove teme zaokružene i dobro vođene. Čestitamo svim autorima nagrađenih i pohvaljenih radova, ali i svim onima koji se stvaralački i literarno izražavaju te pronalaze neke nove svjetove u pričama koje pišu, a zatim ih otkrivaju i dijele sa svojim čitateljima.

ODLUKA PROSUDBENOG POVJERENSTVA

Lucija Laljak