Osamnaest godina nakon ustanovljenja Književne nagrade „Ksaver Šandor Gjalski” (1979.), jedne od najvažnijih književnih nagrada u Republici Hrvatskoj, 1997. godine tiskan je prvi broj PoZe na inicijativu Drage Orlića (1948. – 2021.). Istarski pisac, pjesnik, humorist, satiričar, novinar, gastronom, višestruko angažiran umjetnik (gradu Zaboku je 2006. godine darovao metalnu skulpturu Kokota koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog) i čovjek prvi je urednik zbornika učeničkih radova, a već iduće godine, 1998. godine, Poza postaje PoZiCa jer joj se priključuje Crikvenica.

Od onda do danas, već 25. godinu zaredom, PoZiCa je zbornik najboljih nagrađenih i pohvaljenih literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola triju prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice. „Čitanka” ili „vrijedan dokument jednoga vremena” ili ”vječni spomenar”, kako ju je od početaka nazivao Drago Orlić, i kako je istaknuo u intervjuu za glasilo „Gjalski” 2014. godine koji je pripremila dugogodišnja zabočka urednica PoZiCe Sofija Keča, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, povodom 18 godina ove vrijedne zbirke.

Ideju PoZiCe od samih početaka obilježava trodijelna struktura, uz simboliku gradova čija su slova u imenima i naziv zbornika, a svaki je grad, počevši s Porečom i prvim urednikom Orlićem (kasnije urednica ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović), pokrovitelj druge godine. Tako je 1998. godine pokrovitelj bio Zabok (urednica Sofija Keča; od 2016. godine urednica profesorica Tina Marušić), a 1999. Crikvenica (urednica profesorica Marija Gračaković; kasnije profesor Karlo Jerčinović). U prvom su dijelu zbornika nagrađeni i pohvaljeni literarni i likovni radovi porečkih učenika osnovnih i srednjih škola na hrvatskom i talijanskom jeziku, dobitnika nagrade Laurus nobilis, u drugom dijelu radovi učenika iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, dobitnika Male nagrade Gjalski (za OŠ) i Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola, a u trećem dijelu radovi crikveničkih učenika, dobitnika nagrade Miće sunce. Svi su zbornici predstavljeni i promovirani u Zaboku u sklopu Kulturne manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog” koja se održava krajem listopada (obično zadnji tjedan u listopadu) kada promociji prisustvuju pozvani nagrađeni i pohvaljeni učenici i njihovi mentori. Bogat program sadrži modnu reviju, glazbeni program, predstavljanje urednika i organizatora i čitanje i predstavljanje radova.

Tradicionalna PoZiCa – sinonim za zajedništvo, kreativnu suradnju i razmjenjivanje ideja, na temeljima očuvanja baštine, stvaralaštva, umjetničkoga duha, nacionalnog identiteta i jezika,  dokaz je da sve što ima kvalitetne temelje opstaje u vremenu i prostoru. Taj se prostor iz godine u godinu utvrđuje i učvršćuje, ali i proširuje na sve više škola, uključuje sve više učenika i mentora, suradnika i organizatora, s ciljem popularizacije i očuvanja pisanog i likovnog stvaralaštva koje dosljedno drži ili podiže razinu izvrsnosti. Radovi učenika reflektiraju njihove težnje, očekivanja, preokupacije, misli i emocija, a mladi ljudi u ulozi su promatrača svijeta koji im nudi pregršt poticaja za pisanje: sreću, ljubav, zajedništvo, razvijanje empatije, prijateljstva, slobodu, ali ponekad i pesimizam, tugu, zabrinutost, neizvjesnost, kritiku društva. Racionalno i emotivno, vješto i britko, promišljeno i kreativno pronalaze svoj pisani ili likovni izraz kako bi ostavili vlastiti trag, vlastitu misao u povijesti i dali doprinos mijenjaju svijeta u kojem žele živjeti. Zrelošću uma i iskrenom emocijom pišu o osobnim iskustvima i anegdotama, prijateljima, druženjima, ljubavi prema čovjeku i životinjama, svom rodnom kraju, donose humoristične priče iz različitih perspektiva; progovaraju o prvim razočaranjima i iznevjerenim očekivanjima, ljubavnim brodolomima, izdaji i nepovjerenju, složenim međuljudskim odnosima, egzistencijalnim pitanjima, životu i smrti. Uvijek na nov, svjež način, različitim i originalnim stilom. Bilo to uživo, ili na daljinu (kao prethodne dvije godine), PoZiCa okuplja, njeguje zajedništvo i najveće ljudske vrijednosti!

Tina Marušić
Urednica zabočkog izdanja PoZiCe