Radionica kreativnog pisanja po prvi je puta povodom Dana Ksavera Šandora Gjalskog organizirana 2005. godine. Od nekoliko različitih kreativnih radionica koje se danas redovito odvijaju ova je najdugovječnija.

Uobičajeno trajanje Radionice kreativnog pisanja je pet dana po tri školska sata i brojna su pitanja koja se na ovoj radionici postavljaju i odgovori do kojih polaznici dolaze čitanjem, pisanjem, analiziranjem i razgovorima o književnosti. Krajnji je cilj oblikovanje i usavršavanje spisateljskog talenta kod polaznika. Polaznici su najčešće srednjoškolske dobi, međutim veseli nas što se redovito prijavljuju sve generacije i zajedno uživaju u stvaranju.

Radionicu pod nazivom Put u središte kratke priče od 2005.-2019. iznimno uspješno je i kreativno vodio književnik prof. Miroslav Mićanović. Kroz njegovu radionicu pisanja prošlo je gotovo 300 polaznika.

Pjesničke radionice pod nazivom Čudesna metafora: kroz igru do pjesme (2020.), Moć perspektive: ljepota je u oku…(2021.) i Krajolici ljubavi (2022.) vodila je pjesnikinja prof. Kristina Špiranec.

Rezultat ovih radionica vidljiv je svake godine prilikom njihovog predstavljanja tijekom Dana Gjalskog, ali i u publikaciji koja sabire sve vrijedne radove nastale tijekom radionice, a koja se izdaje od 2015. godine. Znanja i vještine koje polaznici ovdje steknu, osnova su koju mogu širiti i razvijati prema svojim interesima u svom kasnijem radu. Stoga ne čudi što su mnogi polaznici radionice pisanja kasniji dobitnici nagrada na literarnim natječajima, pa čak i autori knjiga ili slikovnica, a neki polaznici likovne radionice uspješni ilustratori. A to su najbolje preporuke svim budućim polaznicima.