Fotoradionica je povodom Dana Ksavera Šandora Gjalskog po prvi puta organizirana 2009. godine. Ljubav Ksavera Šandora Gjalskog prema amaterskoj fotografiji bila je povodom da se svake godine obilježi i taj aspekt njegovog kreativnog izričaja.

Ona se od 2009.-2019. odvijala na radionički način – kroz učenje i vježbu, tijekom šest dvosatnih susreta. Polaznici su u tom periodu svladali osnove rukovanja fotoaparatom te načine fotografiranja portreta, panorame, makro fotografije, važnost i funkcioniranje rasvjete u fotografiji, osnove Photoshopa… Ukratko, radionica je osigurala da polaznici razviju osnovna znanja o fotografiji ili nadopune ona postojeća te na zabavan i interaktivan način nauče kako postati pravi fotografi.

Fotoradionicu od samog početka vodi Dragutin Škreblin, majstor fotografije i  član ULUPUH-a i kroz njegovu radionicu tijekom deset godina prošlo je više od 200 polaznika.

Od 2020. radionica je prerasla u Fotonatječaj na zadanu temu na koji se javljaju zainteresirani kandidati širom Hrvatske. Svake godine rad na radionici, odnosno rezultati fotonatječaja predstavljaju se u tjednu Dana Gjalskog izložbom fotografija koje govore više od riječi i ocrtavaju način rada, energiju polaznika te njihovo istinsko nagnuće prema vizualnoj estetici.