Mala nagrada Gjalski utemeljena je 1985. godine za najuspjelija literarna ostvarenja učenika osnovne škole i otad je neizostavni dio u tjednu Kulturne manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“. Malim Gjalskim nagrađuju se i pohvaljuju najbolji učenički prozni radovi iz Krapinsko-zagorske županije. Ovogodišnja se dodjela Nagrade održala u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog Zabok 25. listopada. Koordinatorica Natječaja i svečanosti dodjele Male nagrade Gjalski profesorica je Valerija Novak, a svečanost je vodila Tena Poznić, učenica 7. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog Zabok.

Na početku svečanosti sve je prisutne pozdravio gospodin Tomislav Polanović, ravnatelj Osnovne škole K. Š. Gjalskog Zabok. Istaknuo je vrijednost literarnog stvaralaštva djece i mladih te je potaknuo sve prisutne na daljnji trud i razvijanje spisateljskih umijeća. Gđa Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu i pozdravila je  u ime Županije, a g. Dragutin Črnjević u ime Gradskog vijeća Grada Zaboka.

Poslije pozdravnih govora, priredba je započela na ljubljenoj, domaćoj nam reči, s pjesmom: Kriči, kriči, tiček koju su otpjevali članovi zbora. Bila je to motivacijska poruka za sve tičeke koji će tek poletjeti u svoje stvaralačke visine! Umjetničko se izražavanje nastavilo kajkavskim monologom „Graja v kokošincu“ prema prema drugonagrađenom radu na Maloj nagradi Gjalski 2020. godine učenice 8. d razreda Karle Omerza, u izvedbi učenice šestog razreda Vite Horvat.

Nakon predstavljanja pjevnog i scenskog stvaralaštva, uslijedilo je proglašenje najboljih radova literarnog stvaralaštva. Ove je godine na Natječaj pristiglo 40 proznih uradaka iz 10 škola odnosno sudjelovalo je 39 učenika i 18 mentora. Stručnu prosudbu te osvrte na pristigle radove pripremili su članovi Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski. Ove je godine u rad Povjerenstva uključen gospodin Zlatko Krilić; književnik, televizijski i filmski scenarist te autor brojnih antologijskih dječjih romana i zbirki priča. Mnoge generacije uživaju u napetim, duhovitim i misaonim poticajima iz njegovih djela kao što su: Zabranjena vrata, Čudnovata istina, Prvi sudar, Početak plovidbe, Veliki zavodnik i još mnoga druga. Gospodinu Zlatku Kriliću pridružile su se još gđa Melita Petriš Banovec, profesorica hrvatskog jezika iz OŠ Marija Bistrica i gđa Ljerka Gajski Markulin, profesorica hrvatskog jezika iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok. Povjerenstvo je ove godine izabralo uz tri glavne nagrade i 7 pohvaljenih radova. Obrazloženje o pohvaljenim radovima pročitala je članica Povjerenstva, profesorica Melita Petriš Banovec, a nagrade im je podijelio ravnatelj Škole Tomislav Polanović.

Pohvaljeni radovi:

 1. I kaj sad?
  • Luka Grabušić, 7. r. OŠ Oroslavje
  • Mentorica: Vesnica Kantoci
 2. Nije vjerovao
  • Roko Borovec, 7. r. OŠ Oroslavje
  • Mentorica: Vesnica Kantoci
 3. Izgubljen
  • Noa Krušelj, 6. r. OŠ Bedekovčina
  • Mentorica: Ivana Kranjčec
 4. Potraga za ukradenom knjigom
  • Dora Kužnar, 6. r. OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok
  • Mentorica: Lucija Laljak
 5. Radna subota
  • Mateo Šalković, 6. r. OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok
  • Mentorica: Lucija Laljak
 6. Gore među zvijezdama
  • Karla Bosnar, 7. r. OŠ Đure Prejca Desinić
  • Mentorica: Vedrana Gudek
 7. Proljetne sitnice
  • Petra Kompesak, 7. r. OŠ Veliko Trgovišće
   Mentorica: Ines Čeko

Skraćeni osvrti Povjerenstva na pohvaljene radove:

I kaj sad napeta je i razigrana priča iz školskog života proizašla iz osjećaja ljubomore.  Pripovjedač priče uvjerljivo oslikava karaktere kroz autentičan kajkavski govor i domišljato naglašava važnost donošenja odluka ključnim pitanjem I kaj sad, razrađuje kompoziciju priče i na kraju uspješno poentira.

Autor rada Nije vjerovao poetski i vizualno slikovito uvodi u jesenji ugođaj priče, a zatim izdvaja lik neimenovanog pripovjedača i njegovog prijatelja Matiju te ističe pravu vrijednost prijateljstva. Autor završava priču snažnom porukom kako treba otvoriti srce jer se ljepota i radost života kriju u djetinjem vjerovanju u nevjerojatne stvari.

Autor rada Izgubljen duhovito i samokritično pripovijeda kako je na školskom igralištu ostao bez trajnog zuba. Kratko ocrtava strast prema nogometu i ističe svoje nogometne vještine, a strukturiranom i uvjerljivom pričom unatoč nesretnom završetku ostaje u optimističnom duhu pripovjedača.

Potraga za ukradenom knjigom strukturiran je rad, prožet efektnim dijalozima te osvaja svojim pitkim i razvijenim stilom pripovijedanja. Priča je izgrađena na motivu nestanka posebne knjige koja sadrži odgovore na sva moguća pitanja te odvodi u čudesni svijet u kojem nitko ne može ostati bez prijatelja i usamljen.

Radna subota iskrena je crtica iz obiteljskog života u kojoj se autor poigrava književnim rodovima vješto kombinirajući pripovjedni i dramski izraz. Autentičan kajkavski dijalekt vodi na smijeh kada glavni lik ipak ne uspijeva ostvariti željeno zbog obiteljskih obaveza.

Gore među zvijezdama rad je kojim autorica ističe da su mladi itekako svjesni sebe, svojih pogrešaka, ali i nesavršenosti i okrutnosti svijeta u kojem žive. Rad stavlja pred čitatelja vrlo važne probleme: odnos bogatih i siromašnih, bolest i gubitak voljenih članova obitelji, odrastanje opterećeno pubertetskim propitivanjem i traženjem vlastite osobnosti.

Rad Proljetne sitnice kratka je lirska proza – trenutak topline ukraden i zaustavljen u proljetnom danu koji privlači pažnju svojim poetskim, slikovitim opisima proljeća. Rad je prepun zanimljivim detaljima i epitetima.

Prije same objave dobitnika Male nagrade Gjalski Lana Škreblin, učenica 6. razreda Osnovne glazbene škole pri OŠ K. Š. Gjalskog Zabok izvela je Allegro koncert za klarinet u pratnji učitelja Ivana Škreblina na klaviru i opustila tremu pred proglašenjem najboljih radova, koje je zatim obznanila profesorica Ljerka Gajski Markulin te pročitala obrazloženja nagrađenih radova.

Nagrađeni radovi:

 • 1. nagrada:
  • Omejek, teta i jes
  • Marta Brlek, 8. r. OŠ Josipa Broza Kumrovec
  • Mentorica: Marica Lojen
 • 2. nagrada:
  • Regica
  • Tia Glumpak, 7. r. OŠ Bedekovčina
  • Mentorica: Vesna Košutić
 • 3. nagrada:
  • Čudesni sastojak
  • Ljiljana Suhić, 5. r. OŠ Krapinske Toplice
  • Mentorica: Sonja Kuštan

Skraćeni osvrti Povjerenstva na pohvaljene radove:

Čudesni sastojak rad je koji vodi čitatelja u izmaštane svjetove pružajući mu mogućnost doživljaja nestvarne pustolovine i putovanja u neke, odraslima već davno zaboravljene, predjele djetinje mašte. Iako se tijekom cijele priče autorica naprosto igra riječima i slaže sličice svijeta kojim je u djetinjstvu bila okružena i izložena, na kraju navodi čitatelja da se zamisli i zapita što to on zapravo traži u životu i što ga sigurno vodi do cilja.

Regica je maštovita, zanimljiva, inovativna i humoristična priča. Autorica ostvaruje efekt iznenađenja neobičnim odabirom glavnog lika – žabe krastače. Uvjerljivo je opisan život lijene žabe, a napetost u priči nastavlja se njenim nestankom. Istaknuti su komentari o zagorskim običajima i babicama pa neki dijelovi priče prelaze u satiru koja dobro portretira prikazane likove.

Prvonagrađeni rad Omejek, teta i jas priča je naglašene inspirativnosti, snažnih i zrelih misli, biranih i dojmljivih opisa te bogate liričnosti koja se ostvaruje melodioznim zavičajnim humskih govorom. U priči su istaknute neke od najvažnijih životnih vrijednosti: plemenitost, vrijednost, povezanost čovjeka s prirodom, osjećaj domoljublja i ljubav prema rodnom kraju.

Svaki je autor pročitao svoj rad i zaslužio gromoglasan pljesak publike. Autori i njihovi mentori nagrađeni su knjigama i trodnevnim putovanjem. Sponzori  nagrada su: Školska knjiga iz Zagreba, Grad Zabok i Grad Crikvenica. Učenicima i mentorima nagrade je uručio gospodin Tomislav Polanović, ravnatelj Škole. Na kraju svečanosti Zbor OŠ Ksavera Šandora Gjalskog zaorio je pjesmu Nek svud ljubav sja poslavši poruku sreće u svačije srce i dušu, a nakon pjesme gosti su se još malo zadržali na simboličnom domjenku.

Učenike koji su nastupima obogatili svečanost vodili su sljedeći učitelji: Mirjana Horvat Fanjkutić, Ivan Škreblin, Tina Marušić, Stela Mikulin i Valerija Novak. Mala nagrada Gjalski iz godine u godinu raste. Učenici iznova iznenade odabirom tema i sposobnošću literarnog izražavanja. Generacije se mijenjaju, ali pisana riječ zauvijek ostaje.

Lucija Laljak