Jesenska večer okupila je u Galeriji grada Zaboka brojne zaljubljenike u klasičnu glazbu. Cijenjeni gost glazbene večeri bio je Lovro Pogorelić, međunarodno poznati hrvatski pijanist i redoviti profesor na Glazbenoj akademiji u Zagrebu.

Lovro Pogorelić dolazi iz obitelji glazbenika. Kao i njegov stariji brat, Ivo Pogorelić, prvu je glazbenu poduku dobio od svog oca Ivana Pogorelića, akademskog glazbenika. Već je odmalena usavršavao svoje pijanističko umijeće. Diplomirao je glasovir 1992. na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Kasnije se usavršavao u Parizu, a nastupao je po cijelom svijetu – u Japanu, Francuskoj, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi, Skandinaviji, Rusiji i diljem Europe. Pijanist svjetskog glasa i ugleda, podrijetlom iz Paga, utemeljitelj je i umjetnički voditelj projekta PagArtFestival od 1999. Godine 2010. postao je dobitnik Nagrade „Milka Trnina“ koju Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika dodjeljuje za posebno uspješan i zapažen nastup u Hrvatskoj u kalendarskoj godini koja je prethodila. O virtuoznom umjetniku i njegovoj snažnoj interpretaciji djela koja izvodi zapisano je u mnogim renomiranim glazbenim časopisima, kritikama i publikacijama.

Na glazbenom predstavljanju u Galeriji na programu su bile Sonata Josipa Štolcera Slavenskog te suita za klavir Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog. Publika je uživala u vrsnoj izvedbi ingenioznog pijanista koji je ostavio neizbrisiv trag i na zabočke poznavatelje i/ili ljubitelje klavirskih koncerata, posebice na mlađu publiku koja je srdačnim pljeskom zahvalila glazbeniku na jedinstvenoj umjetničkoj interpretaciji odabrane klavirske literature.

Lucija Laljak