„Element zemlje“ ciklus je slika u kojem autorica Maja Vukina Bogović radi na spajanju elemenata Zemlje kroz stvaranje reljefnih prikaza pejzaža. U fokusu slika istaknuta je raskoš zagorskog pejzaža; izlomljene parcele zbog nasljedstva, nizovi vinograda, oranice pune ilovače, voćnjaci i gajevi, šume i pašnjaci, rijeke i brda.

Sama autorica u opisu djela koja izlaže ističe ljepotu prirode i njenih promjena kroz godišnja doba bregovitog krajolika: „Nastavljam stvarati ekspresivnim nabacivanjem pasti i pijeska, lijepljenjem tekstila i papira te intervencijom prstima poput oblaganja drvenih kuća mješavinom blata i slame kroz taktilno iskustvo iz djetinjstva. Reljef koji me čeka kako bi ga naglasila ili smirila bojom podređuje se motivu i kistu. Bojom naglašavam minuciozne prizore. Smirujem i usklađujem bogatstvo raznih elemenata i pronalazim način da se stvori harmonija i suživot istih. Borba. Borim se fizički i mentalno. Odričem se nekih „lijepih i efektnih“ fragmenata, brišem njihovu opisnost, ne dam se zavesti ljepošću već tražim istinu u samoj srži zemlje. (…) Putovanje se nastavlja, gusta magla bijelog platna krije s prvim zrakama sunca novu raskoš mojih brega.“

Maja Vukina Bogović rođena je 1977. u Zagrebu. Diplomirala je na grafičkom odjelu (slikar-grafičar) u klasi profesora Frana Pare ciklusom sliko-crteža „Obećana zemlja“ 2000. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ujedno je i diplomirana bibliotekarka, a trenutno je ravnateljica Gradske knjižnice Krapina. Od 1997. godine sudionica je 40-ak skupnih i 30-ak samostalnih  izložbi u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Beč, Pariz, Rim, Skopje, Pečuh, Pirot, Novi Sad). Autoričine slike nerijetko se ističu po reljefnosti koju postiže kombiniranjem tehnika i teksturama. A na otvorenju izložbe sama je istaknula ljubav prema zagorskom krajoliku koji će joj i ubuduće biti neiscrpna inspiracija za stvaranje. Autorica je zahvalila Regeneraciji na suradnji i za izradu tapiserije po uzoru na njenu sliku „Zlatna jesen“ te je pozvala sve goste na razgledavanje izložbe.

Lucija Laljak