Ovogodišnja dodjela Male nagrade Gjalski, održana 20. listopada s početkom u 15.00 sati, proslavila je punu 30. godinu postojanja. Svečanoj priredbi u čast Maloj nagradi i Gjalskome na slavu simbolično je prethodilo postavljanje izložbe fotografija 30 godina Male nagrade s  dobitnicima nagrade od 1986. godine kada se održala prva dodjela Male nagrade pa sve do zadnjih godina koje su potvrdile da  zanimanje za pisanu riječ ne gubi na svom značenju. Mnogi su se s radošću i posebnom nostalgijom prisjetili prethodnih dobitnika, od kojih je prva dobitnica Male nagrade Gjalski sadašnja profesorica hrvatskog jezika i književnosti Valerija Novak koja radi kao dugogodišnja učiteljica u OŠ Ksavera Šandora Gjalski, i svečanosti koje su dugi niz godina obilježavale posebne dane u listopadu posvećene „Gredičkom Gospodinu“.

Ova slavljenička obljetnica, pod koordinacijom učiteljica Ljiljane Mokrovčak i Dubravke Kranjčec Goluban, okupila je nagrađene učenike, mentore, članove povjerenstva, izvođače i goste koji su uveličali cjelokupni događaj. Članovi povjerenstva za Malu nagradu izmjenjivali su se godinama, od kojih su se najduže zadržale književnica Željka Horvat-Vukelja, učiteljica-savjetnica Nevenka Miškulin, Gjalskov dobri duh kako su ne nerijetko zvali, i profesorica Barica Gradiški, a kroz njihove su ruke i stručne analize prošli mnogobrojni učenički literarni ostvaraji. Video-retrospekcijom Male nagrade Gjalski u obliku dokumentarnog filma, koji su osmislili učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod mentorstvom profesorica Ruže Leskovar i Sabine Mikelić, publika se prisjetila negdašnjih nagrađenih učenika, danas novinara, urednika, lektora i profesora, koji su se vratili u prošlost i iznijeli vlastita stvaralačka iskustva pričajući o „zlatnim godinama“ Gjalskoga te povezali značaj nagrade s poslovima kojima se danas bave, a koji često uključuju upravo pisanje i stvaralačko izražavanje. Da nagrađeni radovi mogu biti i polazište za scensku igru pokazali su učenici 5. i 6. razreda koji su izveli scensku igru, prema istoimenom radu učenice Lorene Sitarić Knezić iz 2007. godine, Dnevnik jedne gliste, a taj je  maštoviti dnevnički zapis iz perspektive obične gliste scenski prilagodila profesorica Tina Marušić stavivši naglasak na (su)igru pokretima koji su trebali vizualizirati raznolike oblike, asocijativno aludirajući na dnevničke anegdote. Kartonska kućica, zatvorenih prozora, napola otvorenih i otvorenih prozora prikazala je mogućnost bježanja u utočište doma ili pak mogućnosti rastvaranja čovjekovih unutarnjih svjetova. Ludistični dnevnički zapis gliste tako je postao polazištem za učeničku igru riječima, pokretima, glasovima i zvukovima tvoreći jedinstvenu sliku anegdotskih sličica. Članice Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski, predsjednica Povjerenstva Željka Horvat Vukelja i članice Povjerenstva profesorice Ines Krušelj Vidas i Valerija Novak, između 48 pristiglih radova pohvalile su sljedeće radove: Noć bez zvijezda učenice 8. razreda OŠ Oroslavje Renee Prpić Babić (mentorica Sanja Jelačić),  Riječi učenice 8. razreda OŠ Ante Kovačića Zlatar Klaudije Hubak (mentorica Nevenka Šušljek), Golman učenice 7. razreda OŠ Ante Kovačića Zlatar Ive Mikulec (mentorica Nevenka Šušljek) i rad Zašto volim pisati pjesme učenika 8. razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok Vida Leža (mentorica  Dubravka Kranjčec Goluban). Pohvaljeni radovi bave se problematikom manjka suživota s prirodom, donose dramski sukob izgovorenih i neizgovorenih riječi u čovjeku, riječi koje određuju karakter, opisuju bezbrižni život osnovnoškolski, dane djetinjstva, poigravaju se prozom i stihom. Ovogodišnji nagrađeni radovi su:

  1. nagrada: Moderna vremena – ili si in ili si outDavid Podhraški8. razred, OŠ Sveti Križ Začretje (mentorica Monika Šalec)
  2. nagrada: Bajka u bakinom vrtu, Nika Jagečić, 6. razred, OŠ Oroslavje (mentorica Vesnica Kantoci)
  3. nagrada: Mama, Dilara Kušić, 7. razred. OŠ Marija Bistrica (mentorica Melita Petriš Banovec)

Prvonagrađeni rad u okosnicu priče stavlja današnje uzore mladima i probleme traženja identiteta na točnom kajkavskom idiomu i pogođenom humoru, s dozom potrebne (samo)kritike i ironijskog odmaka od živopisnih osobnih životnih situacija, drugonagrađeni rad prepleće ljubavnu priču neotesanog mačka s bajkovitim elementima uz žive dijaloge, duhovite isječke i čvrstu kompoziciju priče, a trećenagrađeni sa svojom kratkoćom, dojmljivošću, sugestivnim rečenicama i iskrenošću izraza, povezuje odnos s majkom i značaj jezika u izricanju najintimnijih osjećaja. Učenicima i mentorima uručene su nagrade, jednogodišnji uvez Modre laste koji je u ime sponzora „Dana“ Školske knjige uručio Vinko Filipović, te posjet i gostovanje u Poreču. Glazbeni dio svečanoga programa obuhvatio je pjevanje stare ljubavne pjesme Katarinčice u izvedbi učenica Jane Šepec i Eme Kralj, izvedbu Klerisove Promenade Magdalene Škreblin na klarinetu u pratnji profesorice Marije Marić Alić te gromoglasnu izvedbu učenika 3. razreda s pjesmom o jabuci, uz klavirsku pratnju Mateje Bunčić, čime se uz svečanost dodjele Male nagrade simbolično proslavio i Dan jabuka.

Vjerujem da bi Gjalski bio izrazito ponosan na „Dane“ posvećene njemu u čast, na kojima se ostvaruju najrazličitiji literarni, scenski, glazbeni, filmski i fotografski ostvaraji. Ova je 30. obljetnica, kao dokaz da se rad i talent nagrađuju, probudila nostalgiju za prošlim vremenima, ali dala i nadu za buduća neiscrpna stvaranja.

Tina Marušić