Osim tradicionalnoga programa na Kulturnoj manifestaciji „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“, koji obuhvaća izložbe slika, književne večeri, promocije knjiga, koncerte, kazališnu predstavu, dodjele nagrada najboljim literarnim ostvarenjima, ove su se godine mnogi znatiželjnici mogli okušati u edukativno-zabavnoj igri potrage „Otključaj duh Gjalskog“. U postavljenim zagonetkama, u spoju riječi, čitanja, brojeva, logičkih zadataka, vještinama uočavanja i zapažanja te povezivanja, profesorica matematike Nada Mihovilić i profesorica engleskog jezika Sanja Ždralović iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku dojmljivo su povezale književnost, matematiku i logiku u osmišljavanju potrage za duhom Gjalskog koji je ostao zaključan među policama knjiga i davnim vremenima kurija, ladanjskih imanja, izblijedjelih fotografija .

Da igra nije samo igra, već i edukacija i jedinstveno iskustvo, potvrdilo je čak 17 prijavljenih ekipa (2-6 člana) s ukupno 90 sudionika koji su od ponedjeljka do subote (u jutarnjem od 10,00 sati ili popodnevnom terminu od 16,00 sati) krenuli u igru potrage i timski korak po korak otključavali i odgonetavali zagonetke na raznovrsnim zabočkim lokacijama, povezanima s likom i djelom Ksavera Šandora Gjalskog. Od početne lokacije, Gradske knjižnice Zabok, ekipe su u otprilike 90 minuta uspješno otključale kreativne i maštovite zagonetke pritom se zabavljajući ili otkrivajući nešto novo o gredičkom piscu, njegovu životu, stvaralaštvu, obitelji, interesima ili hobijima. Gjalski im je tako postao bližim, svevremenim, aktualnim, a igra potrage dokaz da se i prošlost može osuvremeniti i približiti današnjim generacijama. U igri su sudjelovale generacijski različite ekipe, od učenika osnovnih i srednjih škola iz Zaboka i šire, Poreča i Crikvenice do ostalih zainteresiranih građana i organizatora.

Jesmo li uspjeli otključati duh Gjalskog? Je li on oduvijek pred nama, samo ga nismo dobro promotrili, vidjeli ili razumjeli? Pojavljuje li se samo ujesen krajem listopada kad se i krajolik i ljudi smiruju u danima magle i otpaloga lišća? Ili ona jesenja zraka sunca otkriva sve šarenilo boja i ljepotu satkanu od zajedništva, smijeha, učenja novoga, praktičnih vještina, zadovoljstva otkrivenim? U Igri potrage sve je sadržano. Ideja, vizija, priča, zagonetnost, potreba za djelovanjem i aktiviranjem, motivacija i želja. Jeste li pronašli pravi ključ koji otvara vrata bogate ostavštine Gjalskog? Njegov je duh oslobođen i možda upravo sada luta zabočkim ulicama i parkovima i nestrpljivo čeka da ga ponovno i uvijek iznova otkrivate…

Tina Marušić