Kristian Novak i Kruno Lokotar uzori su moderne hrvatske književnosti. Upravo su oni gostovali 28. listopada u Zelenoj dvorani u Zaboku i predstavili knjigu „Kad čujem Daruvar“ koju je uredio Kruno Lokotar, rođeni Daruvarčani, jedan od najuspjelijih hrvatskih književnih urednika. Razgovor je vodio Tin Krznar.

Zbornik „Kad čujem Daruvar“ nastao je tako da je Kruno Lokotar upitao 28 renomiranih autora, književnika i novinara na što pomisle kada čuju Daruvar. Sama ideja nastala je veoma nenadano dok je plivao u gradskom bazenu. Zanimljivo je to da nijedan od ispitanih autora nije iz Daruvara, a nekolicina ih u njemu nije nikada ni bila. Za zbornik “Kad čujem Daruvar” pisali su: Stanko Andrić, Marija Andrijašević, Selvedin Avdić, Mladen Blažević, Branislav Glumac, Boris Dežulović, Zoran Ferić, Nada Gašić, Goran Gazdek, Željka Godeč, Marko Gregur, Monika Herceg, Emir Imamović Pirke, Miljenko Jergović, Davor Konjikušić, Pero Kvesić, Zoran Malkoč, Andrej Nikolaidis, Kristian Novak, Želimir Periš, Sandra Pocrnić Mlakar, Marko Pogačar, Helena Sablić Tomić, Dejan Šorak, Marko Tomaš, Goran Tribuson, Goran Vojnović i Josip Vujčić. Zbornik sadrži priče, putopise, sjećanja, poeziju; različite tekstove koje povezuje jedno: Daruvar. Priče se protežu od doba Aqua Balissae, preko Jankovićevog baroknog doba pa sve do suvremenosti, a u njima se spominju čak i neki zaboravljeni Daruvarčani kao što je Miroslav Moulis, slikar i ličilac, o kojem piše Kristian Novak (tekst je na književnoj tribini i pročitao). Kako bi motivirao književnike na pisanje, Kruno Lokotar je odabranim piscima slao već postojeće priče ili fragmente o događajima i osobama iz grada, a na taj je način ostvario žanrovski miks temeljno afirmativne perspektive o Gradu.

Prije nego što je knjiga izašla, autor je već pronašao čitatelje i proširio glas o njoj. Kontaktirao je mjesnu zajednicu, lokalne i nacionalne medije te je otvorio Facebook stranicu istoimenog naziva. Knjiga je već široko plasirana, od škola i knjižnica u gradu Daruvaru do mnogih drugih gradova. Suizdavač je Jesenki i Turk, vlasnik Superknjižare, stoga se knjiga može naručiti i online. Ono što je veoma značajno jesu efekti knjige koja otvara brojne mogućnosti unaprjeđenja Daruvara kao grada i njegovih stanovnika, od škola (čitanje priča, likovne reakcije) do restorana. Mnogi blogeri dolaze u Daruvar s knjigom u ruci pretražujući znamenitosti spomenute u djelu. Svojevrsni je to putni vodič opremljen gradskim grbom i tlocrtom.

Ideja u pozadini ovog projekta jest sam taj projekt proširiti na druge manje gradove, a već ima i zainteresiranih. Ono što je nužno da bi se takav projekt mogao ostvariti jest dobar lokalni urednik koji poznaje povijest i kulturu grada, ali i njegove građane. Priče ne smiju biti iz iste perspektive, već u slučajnoj relaciji s Gradom. Na taj se način radi na veličini grada, a sam Lokotar je rekao da je „grad velik onoliko koliko ima priča o njemu.“

Kristian Novak inače je često Lokotarevo društvo privatno i poslovno. Osim što su privatno veoma dobri prijatelji, Lokotar je urednik mnogih Novakovih knjiga. Novak je najavio novi roman za jesen 2023., a u sinopsisu već priprema i sljedeći. Književnik je istaknuo kako se priprema i novi scenarij za „Črna mati zemla“ (jer je prvotna verzija propala zbog odlaska redatelja), a da će „Ciganin, ali najljepši“ izaći u obliku mini serije, čiji se scenarij proširuje od samog originalnog predloška.

Posjetitelji su uživali u originalnosti i kreativnosti književnog dvojca, a sve knjige koje je autor donio za prodaju, nestale su u trenu. Znak je to da zabočka publika poznaje dobru hrvatsku modernu književnost i da uživa u njoj.

Lucija Mlakar