Mala nagrada Gjalski tradicionalno se dodjeljuje u Tjednu Gjalskog za najbolja literarna ostvarenja osnovnoškolskih autora. Nagradom se njeguje kreativnost i mašta onih autora pred kojima se vrata književnog ostvarivanja tek otvaraju. Ove se godine svečano dodijelila po 37. put 26. listopada u Galeriji grada Zaboka. Koordinatorica ovogodišnjeg Natječaja i svečanosti dodjele Male nagrade Gjalski profesorica je Valerija Novak, a svečanost je vodila Marta Iveković, učenica 8. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog Zabok.

Na početku svečanosti sve su prisutne pozdravile gđa Petra Vrančić Lež u ime grada Zaboka te Jasna Petek, dožupanica Krapinsko-zagorske županije. Obje su gošće istaknule kako treba njegovati vrijedna pera najmlađih autora jer su možda baš oni ti koji će krenuti putem našeg gredičkog gospodina. Prije umjetnosti riječi gosti su mogli uživati u umjetnosti glazbe. Lea Đurkan, učenica2. razreda Osnovne glazbene škole na klarinetu je izvela skladbu Idylle koju je skladao Eugène Bozza. Mentor je učenice profesor Mihovil Dorotić, a pratnja na klaviru bio je profesor Ivan Škreblin.

Nakon idiličnog uživljavanja u svečanost, uslijedilo je proglašenje najboljih radova. Ove je godine na Natječaj pristiglo 46 proznih uradaka iz 9 škola, odnosno sudjelovalo je 38 učenika i 14 mentora. Stručnu prosudbu te osvrte na pristigle radove pripremili su članovi Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski. Predsjednica Povjerenstva jest gospođa Branka Primorac, književnica, novinarka, urednica i fotografkinja, a članice su: Ines Krušelj Vidas, profesorica Hrvatskog jezika i knjižničarka iz OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice i Ljerka Gajski Markulin, profesorica Hrvatskog jezika iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog. Povjerenstvo je ove godine izabralo tri glavne nagrade i sedam pohvaljenih radova.

Obrazloženje o pohvaljenim radovima pročitala je članica Povjerenstva Ljerka Gajski Markulin, a zatim im je podijelila i nagrade.

Pohvaljeni radovi:

1. Špičkovljanske kamere

Ema Ocvirek, 7.r. OŠ Bedekovčina

Mentor: Marko Valec

2. Nogometne zavrzlame

Noa Krušelj, učenik 5. razreda OŠ Bedekovčina

Mentor: Ivana Kranjčec

3. Egipatska zgoda

Tia Glumpak, učenica 6. razreda Osnovne škole Bedekovčina

Mentor: Vesna Košutić

4. Čarolija ljetnih praznika

Helena Gregurić, učenica 7. razreda Osnovne škole Bedekovčina

Mentor: Marko Valec

5. Priča sretne kravate

Lota Belošević, učenica 6. razreda Osnovne škole Oroslavje

mentor: Vesnica Kantoci

6. Moj deda i jas

Borna Šlogar, učenica 5. razreda Osnovne škole Desinić

Mentor: Vedrana Gudek

7. Barbie svijet

Ema Mraz, učenica 8. razreda Osnovne škole Sveti Križ Začretje

Mentor: Monika Zaplatić

Skraćena obrazloženja pohvaljenih radova:

Špičkovljanske kamere učenice Eme Ocvirek uspješan su primjer ovladavanja zakonitostima žanra i tehnike vještog vođenja priče. Zagorska miss Marple sa suradnicama (bakicama) u maniri uspješnog istražitelja sagledava širi kontekst kriminalnog događaja i tako dolazi do rješenja postavljene enigme. Osobito uspješnim čini se vrlo zahtjevna sekvenca samog otkivanja krivca.

Radom Nogometne zavrzlame Noe Krušelj ističe se kako u nastavi stvaralačke pismenosti, koja se potiče Malom nagradom Gjalski, baš kao i u svakom sportu, važno njegovati temeljne vještine: jasnoću izričaja, kompozicijski sklad, odgovarajući leksik, a onda i brusiti vrednote pisanog izričaja kako bi se došlo do faze da se misli i osjećaju mogu prenositi umješno i spretno, da nam rečenična interpunkcija pomaže u postizanju dinamike teksta, da možemo uočiti detalje kojima postižemo posebne efekte poput humora u tekstu.

Egipatska zgoda Tije Glumpak potvrđuje da djeca i mladi imaju neke fine receptore kojima detektiraju i uočavaju globalne probleme ukazujući na njih originalno i neočekivano. Parafrazirajući staru grčku izreku otkrivamo poruku ovog teksta: „Ne vjeruj reklami, čak ni kad ti nagradu nudi!“ No, ova poduka iz medijske pismenosti ne plasira se na dosadan način, već čitatelja uvlači u priču o neobičnoj skupini životinja koje su diljem svijeta u istom trenutku pogledale „reklamu svog života“.

Helena Gregurić je radom Čarolija ljetnih praznika dokazala kako mlade generacije znaju i mogu osobni doživljaji izraziti s mnogo više riječi nego što su uobičajeni odgovori: „Bilo mi je super!“ ili „Bilo je bez veze.“ Vrlo toplo i neposredno ispričan osobni doživljaj s ljetnih praznika otkriva poruku koja se želi podijeliti s čitateljima: „Život ljepšim čine sitnice koje nam se dogode sasvim iznenada i po mojem mišljenju traju kratko, ali vrijedi ih čekati.“

Priča sretne kravate autorice Lote Belošević veoma vješto uranja u misaoni i osjećajni svijet kravate te čitatelj dobiva dojam da je priča proživljena u stvarnosti. Pripovijedanje je detaljno i dinamično, događaji su spretno nizani i povezani. Šarmantan i vedar lik kravate dijeli s čitateljima i svoj unutarnji svijet: iskrenu sreću, ushit, osjećaj snage, važnosti i samopouzdanja koji je ispunjavaju kada je nosi njezin vlasnik Jurek. „Stekla sam najljepši osjećaj u životu, dojam da sam mu srcu draga.“

Djedovi i bake imaju posebno mjesto u našim srcima, s njima ostvarujemo jedinstvene odnose i važne su osobe koje se često spominju i zasluženo hvale u literarnim radovima. Svoj je odnos s djedom opisao Borna Šlogar u radu Moj deda i jas. Rad plijeni pažnju i izdvaja se jednostavnim, jasnim i originalnim izrazom i stilom. Jednostavnim nam leksikom i rečenicama otkriva idiličan odnos s djedom te ostvaruje ozračje topline i ljubavi. Izražava, osvještava i osjeća najbitnije značajke njihova odnosa. Barbie svijet Eme Mraz otkriva autoričine osobne stavove; jasno i spremno otkriva da je to igra s legendarnim i omiljenim Barbie lutkicama. Vješto razvija pripovijedanje o obitelji King  i detaljno niže događaje u burnom životu obitelji, a naglašava i aktualne događaje poput pandemije i hakiranja stranica. Ema poentira kako je igra s barbikama bila izrazito funkcionalna u njezinu djetinjstvu jer je razvijala i bogatila njezinu maštu te je kroz igru mogla biti što god je poželjela. Igra s barbikama preslika je života odraslih koji je kod djevojčica budio veliko zanimanje, a nisu ga još mogle iskusiti.

Prije samog proglašenja prvih triju nagrada Lucija Svečak, učenica 2. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog, izvela je monolog „Da se ne pozabi“ koji je pripremila uz svoju učiteljicu Ljiljanu Mokrovčak. Učenica je upotpunila izvrsnu govornu izvedbu lutkicom koja je predstavljala učiteljicu iz Lucijinog monologa.

Predsjednica Povjerenstva Branka Primorac objavila je zatim imena nagrađenih radova.

Nagrađeni radovi:

  1. Zazelenilo se

Ema Jambrek, učenica 8. razreda Osnovne škole Bedekovčina

Mentorica: Vesna Košutić

  • Požari, suše i druge…

Ema Mihovilić, učenica 8. razreda Osnovne škole Sveti Križ Začretje

Mentorica: Monika Zaplatić

  • Multipla skleroza

Mellanie Jakšić, učenica 8. razreda Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica

Mentorica: Vesna Jakopović

Skraćena obrazloženja nagrađenih radova koje je napisala predsjednica Povjerenstva:

U radu Zazelenilo se Eme Jambrek iznijeto je vrlo kompleksno razmišljanje o današnjoj ovisnosti o svijetu elektronike i društvenih mreža, a dobrobit interneta pretvorila u svoju suprotnost. Riječ je o sve većem otuđenju, o bolesnoj potrebi da se čim se otvore oči posegne za uređajem, vrti mobitel na razgovoru uz kavu, za ručkom, a koji nas svake minute mora nečim iznenaditi, uglavnom lošim vijestima, jer dobre ionako nitko ne čita niti objavljuje. Rad je fenomenološka studija s literarnim elementima.

Požari, suše i druge… autorice Eme Mihovilić uvodi u okrutnu stvarnost. Prije nego će se obračunati sa svakom od pošasti, ponudit će nam sebe uronjenu u mobitel, s kažiprstom na ekranu koji traži nešto zanimljivo. Ona nije pasivna čitateljica. Diže se na prste i polemizira s krivcima za svjetske pošasti. Autorica se sa svjetske scene okreće vlastitoj sredini, svojoj obitelji, razini koja je bliska svakoj individui. Rad je upečatljiv zbog lakoće s kojom se s globalnog spusti na lokalno i približi čitatelju njegovu stvarnost.

Multipla skleroza tekst je Mellanie koji je dramaturški vješto postavljen tako da čitatelja iz letargije jednog lijepog i opuštenog dana, u kojem sve teče kako treba, u danu kad odrasli uz ugodni razgovor pijuckaju kavu, a djeca dobiju omiljenu lizalicu, vodi trenutku koji će sve promijeniti: članovi obitelji doznaju da otac boluje od multiple skleroze. Odjednom se sve što je obitelj činilo sretnom mijenja iz temelja. Tekst je nabijen emocijama i vrlo umješno zaokružen onom lizalicom koja personificira sretno djetinjstvo. Svaki je autor pročitao svoj rad i zaslužio gromoglasan pljesak publike. Nagrađene autore i njihove mentore razveselilo se knjigama i trodnevnim putovanjem. Sponzori  nagrada su: Školska knjiga iz Zagreba, Grad Zabok i Grad Crikvenica. Nagrade je uručio ravnatelj Osnovne škole K. Š. Gjalskog Zabok, gospodin Tomislav Polanović. Na kraju svečanosti učenica 2. razreda Osnovne glazbene škole Marta Cvrtila izvela je skladbu Pascala Prousta „Faible“ na klarinetu. Mentor je učenice profesor Mihovil Dorotić, a pratnja na klaviru bio je profesor Ivan Škreblin.
Gosti su uživali cjelokupnoj svečanosti, no najviše u literarnim ostvarenjima mladih autora koji će zasigurno i dalje pisati i biti dio književnog stvaralaštva.

Lucija Mlakar