Stvaralaštvo kao ključ koje oslobađa šarene i raznolike boje perspektiva umjetnika i ove je godine obogatilo dvije radionice i jedan natječaj, sljubljene u istoj ideji – stvarati i stvoriti zajedničku energiju i otključati srca publike. Uspijeva im to godinama, a uspjelo je i ove godine, 25. listopada u Gradskoj knjižnici Zabok, prepunoj literarnih radova, fotografija i grafoskulptura polaznika Likovne radionice umjetničke grafike i Radionice kreativnog pisanja te sudionika Fotonatječaja.

Članica žirija Fotonatječaja, organizatorica i voditeljica izložbe i dodjele nagrada, Bibijana Šlogar, pozdravila je mnogobrojnu okupljenu publiku, građane, učenike i mentore, koji su se okruženi radovima, nastalima tijekom rujna i listopada, uvukli u maštovit moderni svijet spoja grafike i skulptura, tajanstveni svijet ljubavi ili misteriozni svijet energije u snažnom stvaralačkom duhu zajedništva. Likovnu radionicu umjetničke grafike, koja se održala 16. godinu zaredom, predstavila je voditeljica Carmen Bačura Potočić. Njezinih osmero polaznika okupilo se u ideji približiti se Ksaveru Šandoru Gjalskom spojem grafike i bakropisa – grafoskulpturama. Bakropise i paper mache skulpture (oblikovane kaširanjem) ujedinili su u jedan oblik odmičući se od tradicije, vješto eksperimentirajući različitim tehnikama i medijima u prikazima raznolikih motiva. U Radionici kreativnog pisanja Krajolici ljubavi sudjelovalo je čak 25-ero polaznika, učenika srednjih škola, koji su se okušali u pisanju ljubavnih pjesama. Ova je radionica ove godine navršila svoju punoljetnost, 18. rođendan! Voditeljica Radionice, Kristina Špiranec, istaknula je kako je radionica osmišljena kao hommage Vesni Parun povodom 100. godišnjice rođenja velike „pjesnikinje ljubavi“. Njezina pjesma „Ti koja imaš nevinije ruke“ tako je postala polazište za promišljanje o ljubavi, svim njezinim oblicima i iskustvima koje donosi. Učenici su čitali i analizirali pjesnike 20. stoljeća uspoređujući njihove poetike, stilove, načine obraćanja i zazivanja, a kroz dva postavljena zadatka – napisati pjesmu obraćajući se zamišljenoj osobi i suprotno, pisati o ljubavi bez konkretnog adresata – otkrili su svoj senzibilitet i otvorili vrata paleti emocija utkanih u pjesme – ljubavi, čežnji, obožavanju, želji, žudnji, ljubomori, opsesiji, boli. Svoje su pjesme pročitali Antonija Duh (U lovu na ljubav), Nikolina Gmaz (žute latice), Ivana Žukina (Melpomena), Ema Žegrec (Ljubav treba umrijeti.), Mark Petrač (Ekstaza, erotika i emocija), Matija Ptujec (Srce u krug), Marta Veverec (Sve što ti želim reći), Vilim Crčić (Planina majmuna) i Paula Zrinski (Ispražnjena prostorija). Na ovogodišnji Fotonatječaj, koji se provodi 3. godinu zaredom, javilo se 19-ero sudionika s više fotografija na temu energije. Bibijana Šlogar istaknula je ujednačene kompozicije pristiglih fotografija u kojima se autori poigravaju temom kroz vlastita iskustva i osobnost. Žiri u sastavu Bibijane Šlogar, Dragutina Škreblina i Andreje Šagud jednoglasno je dodijelio prvu nagradu Franu Rubilu, učeniku Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, za fotografiju „Apokalipso“; drugu nagradu Marti Šuštić, učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku, za fotografiju „Tesla“, a treću umirovljenici iz Zagreba, Vesni Špoljar, za fotografiju „Snovi pokreću svijet“.

Svim prisutnim sudionicima uručene su Zahvalnice i prigodni pokloni, kao i voditeljicama radionica s posebnom zahvalom za predan dugogodišnji rad i izvrsnu suradnju. Zaključujemo zaista da ljubav i snovi pokreću svijet! Ljubav u osobi, emociji, davanju i darivanju, stvaralaštvu, kreativnosti i originalnosti, vjerovanju u sebe i ostvarenju vlastitih snova. Pjesme, fotografije i grafoskulpture i ove nam godine daruju komadić neba, snova i ljubavi!

Tina Marušić