Svečanost Dana Osnovne škole, koja nosi ime po zabočkom književniku, održala se dan uoči njegova rođendana i središnjega svečanog književnog događaja – dodjele Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski 25. listopada s početkom u 11.00 sati. Škola ponosno nosi veliko književno ime na čijem naslijeđu Zabok gradi svoj kulturni identitet. Ove godine može se pohvaliti i prvom Malom nagradom Gjalski koju je osvojio učenik 5. razreda Lovro Papišta za svoj rad Ptičja jedinica Lastavice – misija Krov.

Svečana himna u izvedbi Školskoga zbora, pod vodstvom profesorice Mateje Bunčić, otvorila je priredbu u koju su uveli i voditelji programa, učenik 7. razreda Ivan Dačnik i učenica 8. razreda Karla Herceg, pročitavši ulomke iz Gjalskijeva djela Idile i sjećanja – Za moj životopis te tako publiku upoznali sa zanimljivostima o njegovu rođenju, školovanju, životu u kuriji i obiteljskim okupljanjima. U ime škole publici se obratio ravnatelj Tomislav Polanović koji je čestitao poseban dan za školu, njezine učitelje i zaposlenike te istaknuo što se sve napravilo u školi i oko nje u proteklih godinu dana. Škola odiše mnogim novinama, a ističe se uređenošću okoliša i uređenim vanjskim dijelom s raznim igrama za učenike u slobodno vrijeme. Učeći kroz igru, učenici mogu napredovati, istraživati i otkrivati nove spoznaje. Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Početkom svibnja premijerno je prikazan mjuzikl „Alica u Zemlji Bajke na dlanu“ u sklopu županijskog projekta Lumen za darovite i potencijalno darovite učenike u scenskom području. U mjuziklu s originalnim tekstom, prema djelima Lewisa Carrolla, songovima i scenografijom sudjeluje preko četrdeset učenika – glumaca, svirača, pjevača i plesača, a njihovi su mentori Tina Marušić, Nikola Santro, Željko Kropf, Mateja Bunčić, a koordinatorica projekta pedagoginja Ružica Kotarski. Ove su godine krenuli na gostovanja diljem Županije, a danas su izveli cijeli mjuzikl kako bi ga vidjeli svi učitelji i učenici. Mnogobrojna publika ponovno je mogla uživati u porukama ostvarenih snova, mašte, ljubavi, prijateljstva, kazališne čarolije i ljepote zajedništva. Najsvečaniji trenutak današnje priredbe bila je dodjela nagrada učenicima koji su svojim znanjima, vještinama, sposobnostima i vrhunskim rezultatima ostvarili izvrsne uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima u znanju iz pojedinih predmeta, sporta ili umjetničkog područja. Ravnatelj, koji je dodijelio nagrade učenicima, ustvrdio je kako je svake godine sve više i više nagrađenih učenika koji svojom motivacijom, upornim radom i trudom, marljivošću, zalaganjem, znanjima i vještinama zaista mogu biti primjer drugima i uzori na koje se ostali mogu ugledati. Sam prizor okupljenih nagrađenih učenika na jednom mjestu najbolja je slika kvalitete Škole, njezinih mentora i ulaganja u mlade naraštaje. A to je ono najvažnije i najsvrhovitije!

Posebne pozdrave organizatori su uputili umirovljenim učiteljima koji su danas održali i svoje govore i zahvale te smo i tako iskazali zadovoljstvo i privilegiju  mogućnosti zajedničkog rada, stvaranja, komunikacije i ljudske podrške. Ljestvica je podignuta visoko, a sada je treba opravdati i dizati još i više! Sretan Dan škole!

Tina Marušić