Osnovnu školu K. Š. Gjalskog Zabok krasi ime najpoznatijeg zabočkog književnika koji se rodio 26. listopada 1854. u Gredicama kod Zaboka. Tim se povodom 27. listopada obilježio Dan Osnovne škole prigodnom svečanošću i nastupima učenika Škole. Koordinatorica svečanosti bila je Lucija Laljak, profesorica hrvatskog jezika, a program su vodile Ana Borovčak i Jelena Markulin, učenice 7. razreda.

Na samom početku priredbe nastupili su članovi Zbora Osnovne glazbene škole (voditeljica profesorica Mateja Bunčić) otpjevavši himnu. Nakon veselih glazbenih nota gostima se obratio g. Tomislav Polanović, ravnatelj škole, a publiku su pozdravile i zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije gospođa Jasna Petek, koja je ravnatelju Škole povodom obljetnice školstva uručila Zahvalnicu za suradnju i Natalija Gretić, pročelnica Ureda grada Zaboka. Pozdravne govore zaključila je pjesma dviju skladbi Ive Lohotke Kalinskog iz zbirke Nasmijani svijet pod nazivom Krijesnica i Potočić. Publika je uživala dobro uvježbanim otpjevanim taktovima Zbora.

S obzirom na to da traju Dani Gjalskog i da početci Male nagrade Gjalski sežu iz kolijevke Osnovne škole K. Š. Gjalskog Zabok, u to su ime kreativne ruke učenika Škole oslikale portrete Ksavera Šandora Gjalskog koji su se mogli primijetiti odmah po ulasku u Školu. Izložbu je s učenicima postavila učiteljica Likovne kulture Stela Mikulan.

Nadalje, ove će se godine u Školi obilježiti 185 godina školstva u gradu Zaboku. Roditelji učenika, njihove bake i naši djedovi, prabake, pradjedovi, ali i učitelji… Utabali su stazu kojom kroče vrijedna dječja lica. Tim je povodom postavljena izložba pod temom „185 godina školske obuke“ na kojoj su izložene fotografije naših predaka iz školskih dana. Izložbu je osmislila učiteljica Povijesti Ružica Cigula.

Učitelji vode i potiču učenike da istaknu ono u čemu su dobri.
Tako je učenica šestog razreda Vita Horvat izvela monolog „Graja v kokošincu“, s kojim je sudjelovala na prošlogodišnjoj smotri LiDraNo, prema drugonagrađenom radu na Maloj nagradi Gjalski 2020. godine učenice 8. d razreda Karle Omerza.
Mentorica spomenutih učenica jest Tina Marušić, profesorica hrvatskog jezika. Da su učenici zabočke osnovne škole maštoviti, domišljati i spremni stvoriti neostvarivo, govorili su učenici petog razreda (Mislav Mihovilić, Vida Tisanić, Lara Tuša, Nika Krajačić, Leda Jurina) kazujući pjesmu Grigora Viteza „A zašto ne bi“. Mentorica učenika jest profesorica hrvatskog jezika Ljerka Gajski Markulin.

I učenici Osnovne glazbene škole pri OŠ K. Š. Gjalskog Zabok pokazali su svoja sviračka umijeća. Učenik šestog razreda Osnovne glazbene škole Tin Klasić sa svojim profesorom Miguelom Đugom na gitari je izveo duet Guya Bergerona Bellechasse, a na samom kraju priredbe učenik četvrtog razreda Osnovne glazbene škole Mislav Mihovilić sa svojim je profesorom Jakšom Papafavom na braču izveo skladbu pod nazivom Jankec i Jožek pod brajdom.

Tijekom školske godine mnogi su se učenici uspješno predstavili na natjecanjima, smotrama i raznim projektima. Zaslužili su nagrade koje im je uručio ravnatelj Škole. Publika je pljeskom čestitala učenicima i njihovim mentorima na trudu i uspjehu! Priredba je protekla u pozitivnoj atmosferi, a kreativnosti i maštovitosti nije nedostajalo. Učenici su i ove godine pokazali svoj rad i trud te na poseban način obilježili Dan Škole, ali i odali počast gredičkom gospodinu Ksaveru Šandoru Gjalskom.

Lucija Laljak