Gimnaziji Antuna Gustava Matoša pripala je čast da u atriju škole predstavi tri kreativne radionice koje su se održavale tijekom rujna i listopada. Stručni voditelji tih radionica bili su Miroslav Mićanović (Radionica kreativnog pisanja), Karmen Bačura Potočić (Likovna radionica umjetničke grafike) i Dragutin Škreblin (Fotoradionica).

Temeljna ideja Likovne radionice umjetničke grafike bila je uporaba razglednice kao zaboravljenog načina dopisivanja. Jedna od članica radionice ispričala je publici kako prva razglednica Vorläufer datira iz davne 1840. godine te je navela vrste razglednica koje postoje, a to su: bakrotisak, knjigotisak, plošni tisak, sitotisak, fotografski postupak. Upravo je bakrotiskom, grafičkom tehnikom dubokog tiska, ostvaren cilj radioničkog rada izrade razglednica o gredičkom gospodinu Gjalskom.

Tema Radionice kreativnog pisanja bila je „Ali ljubav uvijek iskopa neki pas“, a radionica je sama po sebi ponudila mnogo sadržaja; bila je to radionica pisanja kratke priče, radionica poezije, radionica užitka čitanja, slušanja i govorenja. Svi su polaznici pročitali svoje tekstove, a publika je uživala u raznolikosti priča, ideja i različitim načinima umjetničkog izražavanja.

Fotoradionica predstavlja jedinstvenu priliku pojedincima da razviju fotografske vještine i sposobnosti, a da je vrlo motivirajuća, sudionicima je ispričao i gost, gospodin Darije Petković, prof. na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, koji je sudionicima Fotoradionice održao predavanje o fotografiji i svrsi samog fotografiranja, istaknuvši kako je fotografija medij koji govori sam za sebe i ne treba dodatna verbalna pojašnjenja.

Predstavljanje kreativnih radionica uveličali su učenici 4. razreda Srednje glazbene škole ŠUDIGO (Pavel Novak – klavir, Doris Tkalčević – violina, Tihana Car – klarinet) izvedbom „Kegelstatt“ W. A. Mozarta prema transkripciji Martina Deščaka. Mentor svim učenicima je prof. Mihovil Dorotić, nastavnik komorne glazbe. Osim SGŠ, glazbenom izvedbom „Best Part“ (autor Daniel Caesar) počastili su nas i Ida Matilda Repar i Vid Lež, učenici Gimnazije AGM.

Svim sudionicima, kao i voditeljima radionica, uručene su potvrde o sudjelovanju. Radovi nastali na Fotoradionici i Likovnoj radionici umjetničke grafike izvješeni su u hodnicima Gimnazije, dok su radovi Radionice kreativnog pisanja upisani u knjižicu Produkcija kreativnog pisanja 2019. Možemo zaključiti da su sve kreativne radionice doprinijele umjetničkom izrazu Dana Gjalski, a ono što ostaje jesu pisani tragovi truda i rada mladih i ambicioznih umjetnika.

Lucija Mlakar