Početak Kulturne manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ za mnoge zaljubljenike u kulturu, umjetnost, ljepotu riječi, boja i zvuka znači i početak višednevnog praznika kulture u kojem su objedinjeni sadržajno bogati programi – od izložbi slika, književnih večeri, dodjela nagrada, promocija knjiga, koncerata do književno-znanstvenih tribina i kazališnih predstava. Da je ova Manifestacija među prioritetima i najvažnijim interesima u Krapinsko-zagorskoj županiji dokazuje i prestiž Književne nagrade „Ksaver Šandor Gjalski“ koja se dodjeljuje svake godine za najbolje objavljeno prozno književno djelo u godini. Gjalskog mnogi imaju na svojim policama, mnogi ga žele imati, a mnogima ga je san dobiti. Isto kao i sudjelovati u Danima gredičkog gospodina u raznim umjetničkim perspektivama. Ove je godine čast pripala akademskom slikaru Tomislavu Buntaku čija je izložba slika „Paradiso resort“ otvorila i ovogodišnje Dane K. Š. Gjalskog 24. listopada u Galeriji grada Zaboka. Tomislav Buntak, zlatarsko-loborskog porijekla, renomirani je višestruko nagrađivani slikar, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, profesor na Akademiji, predsjednik HDLU-a u Zagrebu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Svojom se izložbom slika iz nekoliko ciklusa, različitih formata, nastalih od 1998. godine do danas, predstavio Zaboku i šire.

Gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek, ujedno i predsjednik Manifestacije, posebno je pozdravio gosta Božu Biškupića, bivšeg ministra kulture u Vladi Republike Hrvatske, i mnogobrojne okupljene građane, organizatore i učenike. Pozvao je građane na svakodnevni dolazak na veliku pozornicu s nizom kulturnih događanja i ocijenio izložbu Tomislava Buntaka reprezentativnom izložbom pred kojom nijedan gledatelj neće ostati ravnodušan. Kustosica izložbe i autorica Predgovora u Katalogu, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Kȍrbler, istaknula je najvažnija obilježja umjetnikova stvaralaštva polazeći od prezentacije unutarnjeg umjetnikova svijeta koji dočarava originalni spoj realistične narativnosti i nadrealnih elemenata posebnim slikarskim senzibilitetom, bliskom manirizmu. Ističe kompozicije koje naglašavaju višeperspektivnost u nabijenom spletu motiva, ponajprije tijela – ljudskih ili životinjskih, uz motive biljaka – koji supostoje i suživljuju se u metaforičkom i simbolističkom smislu. Svakom se gledatelju omogućava tako zamišljanje, a zaokuplja ga prikaz postapokaliptičnoga svijeta kao opomene današnjem svijetu i suvremenoj civilizaciji. Iva Kȍrbler ističe i slikarevu uronjenost u prirodu, potrebu za okretanjem prirodnim temeljima i bijegom u drugu dimenziju. Slikarstvo je to s kojim se svaki gledatelj povezuje, a odgovara i trenutku i vremenu u kojem se nalazimo. I sam slikar, Tomislav Buntak, izrazio je oduševljenje zabočkom izložbom i povezao naslov izložbe „Paradiso resort“ sa simbolikom rajskoga vrta i turističkih lokacija. U njegovu slikarstvu dominiraju tijela, inspirirana pokretima, u ovozemaljskoj ili onostranoj prirodi kojoj se čovjek vraća kao temeljnom trenutku i smislu u životu. Razmišljajući o harmoničnom svijetu umjetnik nam daje uvid u svoju viziju harmonije svijeta ili posljedica nakon što se ta harmonija naruši. Izložbu Tomislava Buntaka svečano je otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, koja je također istaknula važnost ove najdugotrajnije „tradicionalne umjetničke poslastice“.

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se pijanist i skladatelj Vitomir Ivanjek koji je izveo dvije samostalne skladbe – „Imaginarne vedute“ i „“Razmišljanje“ za koje je nagrađen gromoglasnim pljeskom oduševljenja. Učenici ugostiteljskog smjera Srednje škole Zabok zaslužni su za bogat prigodni domjenak uz koji je publika još dugo razgovarala o otvorenju i  narednim danima. Uz izložbu slika i glazbeni ugođaj redovita i nova publika uvela se u ovogodišnje listopadske Dane, koji svake godine nanovo odišu nekom novom starinom, ali i nekom novom svježinom.

Tina Marušić