Drugu godinu zaredom, u sklopu Kulturne manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“, za mnoge se zaljubljenike u zagonetke održala igra potrage simboličnoga naziva „Otključaj duh Gjalskog“.

Ova edukativno-zabavna igra, u koju se ove godine uključilo 15-ak grupa od 2 do 6 članova, nudi izvrstan i zanimljiv spoj zagonetki koje prate uzbudljivi tekstovi – s citatima Gjalskoga, u duhu njegova doba i stvaranja, i poruka za članove koji trebaju u njima iščitati nove tragove. Autorice ove igre, profesorica matematike Nada Mihovilić i profesorica engleskog jezika Sanja Ždralović iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku, odlučile su igri dodati još jednu zagonetku i lokaciju koju grupe trebaju prepoznati i posjetiti te pritom saznati više o životu gredičkoga pisca. U izmjenjivanju lokacija, gdje se nalaze novi tragovi, članovi grupe trebaju dobro čitati, razumijevati poruke, timski uočavati i zapažati tragove te marljivo i uporno odgonetavati šifre kako bi uspješno završili cijelu igru i vratili se na početnu lokaciju – zabočku Gradsku knjižnicu. U prepletu inspirativnih motiva književnih djela Ksavera Šandora Gjalskog i njegove preokupacije okultizmom i fantastikom, u kasnijoj stvaralačkoj fazi, hobija, okupacije simbolikom brojeva i životno-sudbinskih niti, sve prijavljene generacije, uče novo o piscu, kreativno saznaju biografske podatke, o kojima možda nisu čitali, upoznaju ga detaljnije i otključavaju njegov duh, zaključan u mnogobrojnim policama knjiga. Svakom odgonetkom oslobađaju djelić njegova duha, a dovršetkom cijele igre otključavaju tajne njegova života i stvaranja.

Igra potrage održavala se svaki dan, od 23. do 28. listopada u jutarnjim (10,00 i 10,30 sati) i popodnevnim satima (16,00 sati), a koliko je popularna, svjedoči i sve veći broj prijavljenih grupa. Nestrpljivo čekamo nove zagonetke i otključavanja novih tajni! A pritom se veselimo što će duh Gjalskoga i nadalje pratiti svakoga zaljubljenika u književnost i iznova oživljavati svakom novom posuđenom knjigom.

Tina Marušić