Iz publike su se mogli čuti povici: „Napokon!“ Bio je to znak da je u 17 sati u zabočkoj Osnovnoj školi počela svečana dodjela Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski. Ovogodišnjoj dobitnici velike nagrade, poznatoj književnici i profesorici na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Julijani Matanović, nagrada je dodijeljena za knjigu „I na početku i na kraju bijaše kava“ na sveprisutno oduševljenje okupljene publike. Književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski izmaknula joj je dvaput, prvi put 1997. godine kada se u najužoj konkurenciji našla knjiga „Zašto sam vam lagala“ te 2013. godine kada je knjigu „Samo majka i kći“ usko pobijedio roman Pavla Pavličića „Muzej revolucije“. Sama je autorica Pavlu Pavličiću uputila šaljivu poruku da se sada prestala ljutiti na njega kada je napokon dobila Književnu nagradu koja nosi naziv velikoga gredičkoga književnika. Zanimljiva činjenica da Julijana Matanović godinama drži kolegij „Ksaver Šandor Gjalski“ na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem obrazuje i upoznaje studente iz cijele Hrvatske s poetikom i stvaralaštvom slavnoga književnika, još više dokazuje da je nagrada otišla u prave ruke.

Službeni dio ceremonije počeo je himnom u izvedbi zbora „Ksaver Šandor Gjalski“ te čestitanjem zabočkoga gradonačelnika Ivana Hanžeka koji je spomenuo kako je Julijana Matanović bliska ženskom senzibilitetu, ali da osvaja i sve veći broj muške čitateljske populacije. Sjajne i zahtjevne glazbene točke izveli su Marija Marić na klaviru i Mihovil Dorotić na klarinetu, nastavnici u Osnovnoj glazbenoj školi Zabok. Predsjednik Prosudbenog povjerenstva za književnu nagradu i član Hrvatskoga društva književnika Stjepan Čuić još jedanput je službeno objavio ime dobitnice i naslov djela, a član Povjerenstva Ivica Matičević dodatno je objasnio i iznio obrazloženje. Ove su godine svi članovi Prosudbenog povjerenstva, Stjepan Čuić, član Društva hrvatskih književnika Ivica Matičević, prošlogodišnji dobitnik nagrade Pavao Pavličić i profesorice Ingrid Lončar i Sofija Keča, jednoglasno izglasali pobjednički naslov. Zbirka priča „I na početku i na kraju bijaše kava“ osvaja bliskim, svakodnevnim temama, spojem intimnih doživljaja i sjećanja i čvrstih metapoetičkih metafora. Pripovjedni pravci skupljaju se u samo središte priče, u čovjeka, u svakoga od nas. Provodni motiv kave postaje metafora života, a njezin talog čine nakupljena životna sjećanja. Tekućina koja taloži život prepleće lijepe i ružne životne situacije, lijepa i ne tako lijepa sjećanja i prošlost, ali se svejedno spaja u „zemaljsku kocku vedrine“.

Književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski sastoji se od plakete, povelje i novčane nagrade. Plaketu je književnici uručio gradonačelnik Ivan Hanžek, povelju književnik i urednik književnih izdanja Božidar Petrač, a novčanu nagradu Dubravka Đurić Nemec, predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Nakon govorâ Božidara Petrača, koji je istaknuo potrebu za objavom „Izabranih djela“ Ksavera Šandora Gjalskog i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, koji je istaknuo Zabok kao kulturno središte, publici se obratila i Julijana Matanović. Uvijek pristupačna, otvorena, vedra, izravna, iskrena i bliska publici, književnica i profesorica i svoj je govor strukturirala kao priču – jasnu, emotivnu, simboličnu. Polazeći od „prava na govor“ i „prava na priču“, istaknula je poznavanje opusa i poetike Ksavera Šandora Gjalskog te je izrazila veliku sreću i radost zbog dugoočekivane nagrade. Zajedničke poveznice između Julijane Matanović i Gjalskog mogu se pronaći u nostalgičnosti, uporištem u sjećanjima, melankoličnosti ili elegičnosti. Autoričine želje za prepoznavanjem ljepote, pravednosti i istinitosti, koje čine čvrste poveznice između dvaju književnih opusa, zasigurno će biti i jesu prepoznati od čitatelja. Simbolično se zahvalivši na svim dobrim i lošim ispijenim kavama, kao pokretačima priča i skupljenih sjećanja, autorica povezuje priče, simboliku, metaforu i svakodnevni život, ne ustručavajući se i našaliti na svoj račun te time izmamiti široke osmijehe u publici. Nakon obraćanja glavnoga urednika Mozaika knjige Zorana Maljkovića, izdavača nagrađenoga djela, glumac Joško Ševo interpretirao je odabrane ulomke iz knjige.

U veselom raspoloženju potpisivanja knjiga, vedrini koja je obasjala školski prostor, ali i cijeli Zabok, ovi su Dani Ksavera Šandora Gjalskog zaključeni. Cjelotjedna kulturna manifestacija na najvišoj je razini promovirala brojne umjetnike, izvrsna književna, likovna, grafička djela, učeničke radove, kreativne radionice. Grad je postao centrom kulture i umjetnosti te je odaslao poruke veselja, radosti i uživanja u umjetnosti, ali i izvrsnu organizaciju. Standard je postavljen visoko te ga u sljedećim godinama treba brižno njegovati i čuvati. Tradicija se nastavlja… Vidimo se sljedeće godine u isto vrijeme na istom mjestu! Vrijeme je za kavu!

Tina Marušić