Klavirski trio pod nazivom Trio Eusebius, čiji su članovi violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković, zabočkoj je publici 22. listopada priredio koncert u Galeriji grada Zaboka.

Trio Eusebius
 klavirski je trio osnovan 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom profesora Pavla Zajceva. Članovi trija postigli su značajne rezultate na brojnim natjecanjima i osvojili brojne nagrade: nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost, nagrada grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja za skladbu Dubravka Detonija: Zovu me Tryor, prvu nagradu i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, Nagradu „Darko Lukić“ te nagradu Hrvatskog glazbenog zavoda. Dobitnici su Dekanove nagrade za ostvarenja u akademskoj godini 2018./2019. te su nastupali na mnogim festivalima u državi i izvan nje. Članovi trija čine mladi glazbenici Eva Šulić, Tonka Javorović i David Vuković.

Violinistica Eva Šulić rođena u je u Mariboru gdje je i započela svoje školovanje na Konzervatoriju za glazbu i balet kod profesorice Zorice Todorović. S nepunih deset godina nastavlja učiti na Konzervatoriju J. J. Fux u Grazu u klasi profesora Helfrieda Fistera. U Beču je pohađala pripremni studij violine na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti kod profesora Leonida Sorokowa, pod čijem je mentorstvom i kasnije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pohađala je umjetničke seminare kod vrsnih violinističkih pedagoga, a kao solistica je nastupala s brojnim orkestrima na mnogim festivalima i natjecanjima. Od 2021. godine Eva je članica Simfonijskog orkestra HRT kao zamjenica koncertnog majstora.

Violončelistica Tonka Javorović rođena je u Zagrebu gdje je u dobi od sedam godina počela učiti violončelo u kladi profesorice Bernarde Debuš Redžić. Studirala je violončelo u kladi Valtera Dešpalja te diplomirala u klasi Monike Leskovar na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kasnije je upisala studij violončela u Klasi Reinharda Latzka u Beču. Usavršavala se na seminarima kod mnogih violončelista i virtuoza. Kao i Eva, Tona je dobitnica mnogih nagrada s državnih i međunarodnih natjecanja, a nastupala je kao solistica i članica komornih sastava na mnogim festivalima diljem zemlje i izvan nje.

Pijanist David Vuković rođen je u Čakovcu gdje je i počeo učiti svirati klavir u klasi profesora Daniela Maria Novaka. Nastavio je svoje obrazovanje u Varaždinu u klasi profesorice Lee Šantek, a učenje klavira upotpunio je učenjem teorije glazbe, orgulja i solo pjevanja. Osim što je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavao se na privatnom sveučilištu u Beču i na tečajevima i seminarima brojnih značajnih domaćih i stranih pijanista. Dobitnik je brojnih nagrada, a ostvario je značajne nastupe uz pratnju renomiranih orkestara.

Koncert u sklopu manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog trajao je nešto manje od sat vremena, a posjetitelji su se mogli opustiti uz sklade Wolfganga Amadeusa Mozarta, Wolfganga Rihma i Petra Obradovića.

Virtuoznim izvedbama glazbenici su upotpunili atmosferu Galerije grada Zaboka, a publika je uživala u prožimanju triju instrumenata i zvukovima koji su odzvanjali prostorijom.

Lucija Mlakar