Riječi Ksavera Šandora Gjalskog i ulomak iz književnoga djela „Na Badnjak“ ispunili su prostor Galerije grada Zaboka 27. listopada i označili uvod u ovogodišnju svečanost dodjele Nagrade Gjalski učenicima srednjih škola iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Riječi starine postale au aktualne i svevremenske u interpretaciji učenice Magdalene Gȕntner koja je pročitala dio iz antologijske novele. Gjalski kao inspiracija mladim spisateljima, koji u njima pobuđuje znatiželju, motivaciju i želju za pisanjem i pisanim stvaralaštvom, svake godine iznjedri kvalitetne literarne radove iz pera srednjoškolaca. Od pristiglih 28 radova iz 10 srednjih škola tradicionalno su nagrađena tri rada, a pohvaljeno ih je šest.   Na početku svečanosti u ime župana Željka Kolara i zamjenice župana Jasne Petek publici se obratio gospodin Davor Špoljar, predsjednik Kulturnog vijeća Krapinsko-zagorske županije, koji je naglasio značaj Kulturne manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ za grad i županiju, književni značaj i utjecaj Gjalskoga, Književne nagrade, ali i natječaja za mlade spisatelje. Prisjetio se i vlastitog iskustva sudjelovanja na Maloj nagradi Gjalski koje mu je ostalo u lijepom sjećanju. A ono što ostaje zapisano i utkano u nas i čega se uvijek rado sjetimo, vrijedi cijeloga života. Osvrnuo se na poticanje stvaralaštva i povezivanje kajkavskih krajeva i lokaliteta te čestitao i zahvalio svim mentorima, učenicima, organizatorima i koordinatorici dodjele Dinki Tomašković-Presečki.

Literarne radove čitaju i ocjenjuju članice Prosudbenog povjerenstva, profesorice Sanja Ždralović (predsjednica žirija), Irena Labaš-Veverec i Ljubica Anđelković Džambić (članice). Predsjednica Povjerenstva Sanja Ždralović proglasila je pobjednike ovogodišnje dodjele i pročitala obrazloženje za nagrađene i pohvaljene radove. Zaključno je istaknula kako su ove godine prevladavale mračne, psihološke i ratne teme, ali i one mistične, okultne pa i humoristične i mladenački vrckave, ali sa snažnim intenzivnim proživljavanjem i doživljavanjem stvarnosti. Ipak, savjetovala je u ime Povjerenstva odmak, odnosno pročišćavanja radova od stalnih mjesta, predvidljivih zapleta i dijaloga te oponašanja žanrova kako bi radovi bili još kvalitetniji, originalniji i kreativniji. Naglasila je kako je svake godine izrazito teško rangirati literarne radove, ali ipak su se istaknuli zasluženo oni najbolji.

Ovogodišnji pohvaljeni radovi, svi jednako rangirani, jesu rad Médaillons Sare Hohnjec (Druga gimnazija Varaždin, 4. r.; mentorica Maja Peterlik) u kojemu je istaknuto slojevito pripovijedanje u prepletanju sadašnjosti i prošlosti u liku slikarice Slave Raškaj i njezinu životu i umjetničkom putu te osjećaju depresije. Pohvaljen je i kajkavski tekst Tu, iza naše hiže Roka Knezića (Srednja škola Oroslavje, 4. r.; mentorica Marija Ubrekić) koji izvrsno karakterizira lik mačka s porukom „Doma je najljepše“. Kao vrsnost istaknut je Rokov lokalni govor kojim piše od djetinjstva. Deka Tine Milijaš (Prva gimnazija Varaždin, 4. r.; mentorica Tatjana Ruža) donosi sliku bake i odnos između bake i unuke u zaokruženoj priči u kojoj je govorom izražena bakina štokavska sredina. Priča o junaku Paule Sviben (Srednja škola Zlatar, 4. r.; mentorica Marina Rod Kralj) ističe lik traumatiziranoga čovjeka koji izlaz traži bijegom od života u srazu životnoga iskustva i idealizirane obiteljske slike. Bolna prošlost doživljava preokret pri završetku priče. U radu Lutalice Ane Delost (Druga gimnazija Varaždin, 4. r.; mentorica Maja Peterlik) inspiracija je pronađena u umjetnosti i umjetnicima, a kretanje noge priča priču o umjetnosti i prostoru. Pohvaljen je i rad Bježim, bježite, bježimo Nikoline Gmaz (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok, 2. r: mentorica Dinka Tomašković Presečki) koja eliptičnim rečenicama ilustrira temu mladoga čovjeka i njegova suočavanja sa svakodnevnim situacijama. U tim situacijama pokušava (pro)disati i pronaći svoje mjesto.

Laureati ovogodišnje Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola, učenice koje su i pročitale svoje radove na dodjeli, jesu:

  1. nagrada; Nikak i nikak, Antonela Cesarec, 2. r.

Srednja škola Pregrada

mentorica: Marina Škrnjug

  • nagrada: Nebo od misli, Ivona Herout, 3. r.

Srednja škola Krapina

mentorica: Dunja Belošević

  • nagrada: Plastična adaptacija, Dina Draganić, 3. r.

Srednja škola Krapina mentorica: Dunja Belošević

Prvonagrađeni rad humoreska je sa zaokruženom kompozicijskom i pripovjedačkom cjelinom koja u središte radnje stavlja prababicu i njezine svakodnevne dogodovštine. Napisan lokalnim kajkavskim idiomom čitatelje nasmijava vještim opisima i pripovijedanjem o prabakinom odnosu prema zdravlju, doktorima, susjedi, obitelji, ljudima, pa čak i vlastitom sprovodu. Drugonagrađeni rad prikazuje različite faze života uz pomoć posebnih prijatelja u slikovitoj i jasnoj pripovjednoj liniji. Trećenagrađeni rad tematizira adaptaciju osobe nakon velikoga gubitka. Crtica prepleće sadašnjost i sjećanja iz prošlosti  i naglašava važnu temu odrastanja, nošenja s paničnim napadajima i prilagodbe glavnog lika novonastaloj situaciji.

Članica Povjerenstva Irena Labaš-Veverec i ravnateljica zabočke Gimnazije Bibijana Šlogar uručile su pohvaljenim i nagrađenim učenicima i mentorima priznanja, diplome, zahvalnice i knjige pod sponzorstvom Gradske knjižnica Zabok, izdavačke kuća V. B. Z., Kajkaviane, Ogranka Matice hrvatske Zabok i gradova Zaboka, Poreča i Crikvenice.

U glazbenom dijelu nastupila je Jana Matuša, učenica 2. prirodoslovno-matematičkog razreda Gimnazije A. G. Matoša i polaznica Srednje glazbene škole Zlatka Balokovića u Zagrebu, koja je izvela skladbu Nocturno br. 9, op. 32. br. 1 Federica Chopina.  Učenice Melanija Šlogar i Ana Galoić, učenice 2. razreda Gimnazije Zabok, nastupila su zajedno. Melanija Šlogar izvela je pjesmu Da sem ti z lasima zvezala roke uz pratnju Ane Galoić na klaviru. Čestitamo svim dobitnicima i vjerujemo kako će ove nagrade, pohvale i poticajne riječi biti daljnji poticaj za buduća literarna stvaralaštva!

ODLUKA PROSUDBENOG POVJERENSTVA

Tina Marušić