Mala nagrada Gjalski predstavlja veliku čast učenicima koji svojim literarnim radovima njeguju književni izričaj. Ove je godine Nagrada svečano dodijeljena 22. listopada s početkom u 15.00 sati u središnjem prostoru OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, a za cjelokupnu priredbu zaslužne su koordinatorica dodjele Ljiljana Mokrovčak i profesorica hrvatskog jezika, jedna od članica Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski, Valerija Novak.

Ovogodišnju dodjelu otvorila je Pjevačka skupina zbora „Zabočki mališani“ pod ravnanjem voditeljice Jasenke Borovčak. Nakon pozdravnih govora ravnatelja Osnovne škole Zabok, gospodina Tomislava Polanovića, i predstavnice grada Zaboka, gospođe Martine Šarić, svečanost je uveličana predstavom „Gladna gusjenica“ lutkarske družine pod voditeljstvom učiteljice Ljiljane Mokrovčak, nastalom u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Zabok kako bi se promovirao izuzetno uspješan projekt „Zdravo i fino“ koji je proglašen jednim od tri najbolja u Europi, a cilj mu je potaknuti zdrave prehrambene navike kod djece.

Na natječaj za Malu nagradu Gjalski ove je godine pristiglo 50 radova iz 15 škola, a sudjelovalo sveukupno 47 učenika i 20 mentora. Članovi Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski su: Marija Ott Franolić, predsjednica Povjerenstva, Ines Krušelj Vidas, profesorica Hrvatskog jezika i knjižničarka iz Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice i Valerija Novak, profesorica Hrvatskog jezika iz Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalskog. Ove je godine, uz tri nagrađena rada, ravnopravno pohvaljeno još pet radova:

Profinjeni gradski mačak (mentorica Lucija Mlakar), učenice sedmog razreda Osnovne škole Ksavera Šandoga Gjalskog Zabok, Eme Papeš.

Krampina (mentor Mario Šimudvarac), učenice osmog razreda Osnovne škole Belec, Lorene Miković.

Zadnji dan na mamcu (mentor Mario Šimudvarac), učenika osmog razreda Osnovne škole Belec, Petra Šarkanja.

Početak i kraj (mentorica Vedrana Gudek), učenice petog razreda Osnovne škole Đure Prejca Desinić, Lorene Cvilinder.

Narcis u zrcalu (mentorica Sanja Jelačić), učenice Osnovne škole Oroslavje, Paule Zrinski.

Jedan je od sponzora Male nagrade Gjalski izdavač Školska knjiga iz Zagreba, koji je omogućio simbolične poklone pohvaljenim i nagrađenim učenicima.  Nakon uručivanja nagrada pohvaljenim učenicima i još jednog slušanja Zabočkih mališana, uslijedilo je proglašenje ovogodišnjih pobjednika Male nagrade Gjalski. Ove je godine Povjerenstvo dobilo novu članicu; gospođu Mariju Ott Franolić, doktoricu znanosti na području književnosti i izvedbenih umjetnicu te sudionicu brojnih projekata koji potiču čitanje i kritičko mišljenje, koja je proglasila ovogodišnja najbolja literarna ostvarenja:

Prva nagrada: PTIČJA JEDINICA LASTAVICE

MISIJA: KROV 1.

Učenik: Lovro Papišta, 5. razred, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok

Mentorica: Tina Marušić

Druga nagrada: Gdo je kriv?

Učenik: Antonela Cesarec, 7.r OŠ Oroslavje

Mentorica: Vesnica Kantoci

Treća nagrada: Ribička priča

Učenik: Maksim Šenjug, 8.razred, OŠ Bedekovčina

Mentor : Marko Valec

Nagrađene je učenike predsjednica Povjerenstva pohvalila, istaknuvši kako ovogodišnji pristigli radovi obiluju kreativnim idejama i dobro razvijenim fabularnim zapletima. Pozvala je učenike na daljnje čitanje jer „čitanje vodi u mjesta koje ne možemo sami posjetiti i upoznaje nas s osobama koje ne bismo mogli drugdje upoznati“.

U ime svih mentora publici se obratila prof. Tina Marušić, koja je istaknula važnost čitanja i pisanja te uputila poruku mentorima da iskoriste privilegiju koju imaju kada čitaju dječje radove jer tada mogu gledati svijet kroz oči djeteta. Program je završio izvedbom isječka iz mjuzikla OŠ Zabok nastalog u sklopu županijskog projekta Loomen za darovite učenike, a druženje se nastavilo uz pripremljeni domjenak.

Lucija Mlakar