Ideja projekta bila je uključiti što veći broj učenika i potaknuti ih na istraživanje bogate hrvatske nematerijalne i materijalne kulturne baštine promišljajući o njezinu značaju i udjelu u osobnom i nacionalnom identitetu. Učenici su tijekom projekta ovladavali vještinama timskog i istraživačkog rada u razredu i na terenu te otkrivali svoj poduzetnički duh predlažući kvalitetne, originalne i kreativne programe za očuvanje kulturne baštine vezane uz lik i djelo K. Š. Gjalskog. Namjera je voditelja stvoriti bazu novih učeničkih projekata, potaknuti vršnjačku edukaciju i izraditi originalne nastavne materijale za neki, nadamo se, budući Muzej Gjalski s kvalitetnim programima edukacije djece i mladih.

Pokretač projekta je Gimnazija A. G. Matoša u Zaboku koja provodi eksperimentalni program „Škola za život“. U projekt su uključeni svi učenici 2. razreda (četiri odjeljenja)  Gimnazije Zabok sa svojim mentoricama prof. Sandrom Babnik Lončar i prof. Dinkom Tomašković-Presečki, učenici dvaju odjeljenja 2. razreda Srednje škole Zabok koje vodi prof. Dubravka Krznar i  skupina učenika snimatelja iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod mentorstvom prof. Marine Buhin i suradnika u nastavi Martina Horvata.

Projektni zadatci preuzeti su iz projekta „O Gjalskom u Danima Gjalskog“ koji su suradnički provodile OŠ K. Š. Gjalskog i Gimnazija A. G. Matoša  prije desetak godina, a osmislile nastavnice Nevenka Miškulin i Dinka Tomašković-Presečki, što dokazuje da istraživački i timski rad u našim školama nije isključiva novost „kurikularne reforme“. U novom ruhu zadatci su usmjereni na razvoj komunikacijskih jezičnih kompetencija i socijalnih vještina, odgovoran i kritički odnos prema informacijama iz različitih izvora, promišljanje o vrijednosti kulturnog nasljeđa, stvaranje novih prilika i pretvaranje ideja u djela. U projektu je ukupno sudjelovalo 150 srednjoškolaca koji suradnički uče u učionici i izvan nje, u stvarnom i digitalnom okružju, samostalno i uz podršku svojih mentora. Njihovi projektni zadatci nosili su nazive: Portret gredičkog gospodina, Stari krovovi i rođena gruda, Zabok se ponosi hrvatskim Turgenjevom, Zabočka škola nosi ime K. Š. Gjalskog, Književne veze i susreti i Harmonija riječi, slike i zvuka u Tjednu kulture. Najbolji timovi iz svakog razreda predstavili su svoje uratke u dvorcu Gredice 21. listopada 2019., a najuspješnija skupina nastupila je  i na završnoj dodjeli Nagrade Gjalski učenicima srednjih škola 24. listopada 2019. u Gimnaziji Zabok.