Posljednji događaj ovogodišnjih Dana Gjalskog zaključio je tjedan brojnih zbivanja u znaku književnika Ksavera Šandora Gjalskog. Toni Starešinić predstavio je svoj album Survival kit u Krčmi Polanović 28. listopada.

Klavijaturist, skladatelj i producent Toni Starešinić slobodni je umjetnik koji unaprjeđuje domaću glazbenu scenu. Osnovao je bendove Chui i Mangroove, a svira i u drugim sastavima (Zmaj Orko Star, Tony & Guy, Prirodno stanište, At Ease). Zanimljivo je da je 2016. gostovao Porinom nagrađivanom blues glazbeniku, poznatom Zabočaninu, Tomislavu Golubanu na albumu Kaj etno blues.

Survival kit prvi je pravi solo album Tonija Starešinića koji je objavljen za vrijeme pandemije, no čije je prvo koncertno predstavljanje uslijedilo tek 2023. na Wrong Festivalu u Bugarskoj. Album je osvojio glazbene nagrade Rock&Off i Porin. Na predstavljanje albuma u Krčmi Polanović glazbenik je stigao u pratnji benda koji su činili bubnjar Silvio Bočić, flautist i klavijaturist Leo Beslać te gitarist Zoran Majstorović. Raznovrsnost zvukova, ritma i glazbenih kombinacija istaknula je koncertno predstavljanje albuma u Zaboku. Pomalo futurističkim zvukovima koji se međusobno isprepliću, a opet tvore jedinstvenu ekstatičnu cjelinu, dodatan dojam svakako su pružili sami glazbenici svojim performansom. Duboko proživljavanje svake odsvirane note tražilo je od publike divljenje i prepuštanje eklektičnom stilu. Nijansiranje ritmičkih podloga i repetitivni dijelovi ističu vrijednost albuma Survival kit koji pažljivo bira svoje slušatelje čiji se ukus nadiže nad standardnim glazbenim taktovima. Možemo zaključiti da je ovaj poseban glazbeni ostvaraj zaokružio još jedan posebno vrijedan tjedan umjetničkog stvaralaštva.

Lucija Laljak