Središnja svečanost, kojom završavaju ovogodišnji Dani Ksavera Šandora Gjalskog, dodjela je Književne nagrade za najbolje objavljeno prozno djelo u Republici Hrvatskoj u 2019. godini. Tom svečanošću zatvaraju se Dani koji su okupili mnogobrojne umjetnike, posjetitelje, goste, ljubitelje pisane riječi, likovnoga i scenskoga stvaralaštva, zaljubljenike i njegovatelje kulture i baštine. Dodjela je tradicionalno održana u dvorani Osnovne škole, koja nosi ime po poznatom zabočkom književniku, a započela je 26. listopada u 20.00 sati. Upravo na rođendan Ksavera Šandora Gjalskog,  a ovogodišnji dobitnik Nagrade, poznati hrvatski književnik Goran Tribuson, dvostruki je dobitnik jer je isti dan za svoju knjigu OTAC OD BRONCE (Mozaik knjiga, Zagreb, 2019.) dobio i Nagradu Fran Galović u Koprivnici. To se preklapanje dogodilo prije dvije godine s Kristianom Novakom i njegovim nagrađenim romanom Ciganin, ali najljepši pa je sigurno da se i ove godine radi o djelu koje će ostati zapisano u povijesti hrvatske književnosti, naslijeđa i kulture.

Goran Tribuson itekako je poznato ime u hrvatskom književnom svijetu, a i šire. Rođen je 1948. godine u Bjelovaru, a živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bavio se uredništvom, bio je stručni suradnik u mnogim institucijama, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 2008. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Piše, osim književnih djela, i filmske i televizijske scenarije, a jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih pisaca. Književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski dobio je tri puta: 1991. za roman Potonulo groblje, 1999. za roman Trava i korov i 2019. za aktualni roman. Osim nje, primio je Krležinu nagradu (1999.), Nazorovu nagradu (2000.), Nagradu August Šenoa (2002.) te Veliku zlatnu arenu za scenarij u Puli 2000. i 2002. Plodonosno književno stvaranje iznjedrilo je mnogobrojne nagrađivane romane, knjige kratkih priča, zbirke novela, autobiografske romane. Izuzetan prozaik s istančanim smislom za oblikovanje priče, karakterizacije likova, pripovjedne tehnike i osebujan stil napisao je 1972. knjigu kratkih priča (prva zbirka) Zavjera kartografa; niz zbirki novela Praška smrtRaj za pseSpavaća kolaKlasici na ekranuZvijezda kabarea; izabrane priče Osmi okular; jedne od najboljih hrvatskih romana Snijeg u HeidelberguČuješ li nas Frido ŠternRuski ruletPolagana predajaLegija stranacaZavirivanjeUzvratni susretMade in USAPovijest pornografijeSiva zonaPotonulo grobljeDublja strana zaljevaSanatorijNoćna smjenaBijesne lisiceNe dao Bog većeg zlaGorka čokoladaSusjed u nevoljiPropali kongresSestrica s jezera; a autor je i autobiografske tetralogije Rani daniTrava i korovMrtva priroda i Vrijeme ljubavi. Nakladnička kuća Mozaik knjiga objavila je njegova izabrana djela u deset knjiga. Njegova su djela prevedena na brojne svjetske jezike.

Svečanost je započela himnom u izvedbi Zbora Glazbenog odjela Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod vodstvom profesorice Katarine Baotić, a voditeljica programa, glumica Marija Borić, podsjetila je publiku na povijest ustanovljenja Nagrade. Budući da se ove godine slavi 40. obljetnica od ustanovljenja, gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, a na poticaj Upravnog odbora Manifestacije, predao je Priznanja Društvu hrvatskih književnika (prima predstavnik Društva, predsjednik Đuro Vidmarović) istaknuvši književnika Stjepana Draganića na čiji je poticaj i ustanovljena 1979. godine, na 125. obljetnicu rođenja Ksavera Šandora Gjalskog, Nagrada Ksaver Šandor Gjalski; Titu Bilopavloviću koji je tadašnje 1979. godine bio tajnik DHK-a i svojim radom i zalaganjem pridonio očuvanju dodjele; Zvonku Jurini, direktoru Narodnog sveučilišta u Zaboku koji je koordinirao svu organizaciju između DHK-a i grada Zaboka i Gabrijelu Rafaju, direktoru Zivta, kao prvom pokrovitelju dodjele Književne nagrade. Svi su oni zaslužni za tradicionalnu dodjelu ove važne književne nagrade koja je postala jedna od najvažnijih u Republici Hrvatskoj. Goran Tribuson predstavnik je „žanrovske proze“ u Hrvatskoj koji je počeo pisati 70-ih godina dvadesetog stoljeća u generaciji hrvatskih fantastičara da bi se kasnije približio stvarnosnoj prozi koju odlikuju jasnoća, istančani humor i kvaliteta djela. Predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović povezao je autorovu snagu pisanja sa snagom lika i djela Gjalskog, pohvalio je brojnu književnu produkciju i Tribusona s punim opravdanjem smjestio u „Perivoj od slave“. Obratio se i Marko Hadjur iz Mozaika ne krijući zadovoljstvo dodjelom Nagrade vrsnom piscu; također i izaslanica ministrice kulture Mihaela Majcen Marinić koja je pisca nazvala „živim klasikom“. Svoje zadovoljstvo i oduševljenje podijelili su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je čestitao autoru i svim organizatorima te je dodijelio Zahvalnicu i Tihomiru Vrančiću, predsjedniku Upravnog odbora Manifestacije, za velik doprinos književnosti u Hrvatskoj. Na kraju se obratio i sam laureat koji je zahvalio Manifestaciji, Povjerenstvu, DHK-u, pokroviteljima, Mozaiku, Županiji, ali i svojim najbližima. Povezao je svoje tri Nagrade počevši od 1991. i romana Potopljeno groblje te se prisjetio podruma u Gredicama za vrijeme zračne uzbune pa ju je nazvao „ratni Gjalski“; druga je značajna godina 1999. i roman Trava i korov, koji je poseban kao „zadnji Gjalski u mileniju“, a aktualna 2019. i roman Otac od bronce potvrda je njegove kvalitete i iznimnog doprinosa hrvatskoj književnosti. Nije stoga čudno što je i sam autor potvrdio kako se osjeća dobrodošlim gostom u ovoj kući, u gradu u kojem je trostruki dobitnik velike nagrade za svoj izniman književni rad. Književniku je gradonačelnik predao Nagradu u ime grada Zaboka, Povelju Đuro Vidmarović, a novčani iznos Mihaela Majcen Marinić.

U glazbenom dijelu nastupila je Lidija Jadek na klaviru, studentica prava i nagrađivana klaviristica te korepetitorica dječjeg zbora Zabočki mališani, s Mozartovom Sonatom br. 4 u Es-duru K. 282 dok je Marija Borić pročitala ulomak iz knjige.

Prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od predsjednika Strahimira Primorca, Tomislava Šovagovića, Ivice Matičevića, Sofije Keča i Ingrid Lončar, među 68 pristiglih naslova odlučilo se upravo za Tribusonov roman koji sadrži ljubavne, obiteljske i povijesne elemente te čini zanimljivu cjelinu s razrađenom fabulom. Roman se grana u dvije velike tematske cjeline: ljubavnu priču između središnjeg lika, 43-godišnjeg Žaka Kralja, koji 1991. iz Beča dolazi u neimenovani grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na sprovod svojeg oca, španjolskog borca i partizana, i Alme Kralj, ljubavi iz mladosti. Druga linija jest obiteljska – propituje se odnos između oca i sina kojeg muče očevi postupci u ratnim zbivanjima. Etičko pitanje provlači se cijelim romanom, kao i pitanje ratne pobjede – jesu li pobjednici ujedno i moralno čisti ili su okaljani svojim postupcima i načinima kojima su pobijedili. Kako se navodi u Obrazloženju Povjerenstva: Neumivena slika društva, rekao je Tribuson u jednom davnom intervjuu, vjerojatno je zadaća svake dobre literature, ili bar dobrog i ozbiljnog romana. Otac od bronce upravo je takav roman: u sudbinama njegovih likova zrcale se tanana pitanja ljudske intime i važna pitanja vremena; ne podilazi se i ne docira čitatelju, nego se propituje i traži kritička distanca; a u takvim knjigama zaključni račun uvijek pokaže da je čitatelj na dobitku.

Tina Marušić