Ovogodišnje Dane Gjalskog započeli smo u dvorcu Gredice gdje su se okupili učenici triju zabočkih škola kako bi predstavili rezultate svojih istraživanja koja su provodili tijekom rujna i listopada u sklopu predmeta Hrvatski jezik.  

Pokretač projekta je Gimnazija A. G. Matoša u Zaboku, a u projekt su uključeni svi učenici 2. razreda Gimnazije sa svojim mentoricama prof. Sandrom Babnik Lončar i prof. Dinkom Tomašković-Presečki, učenici Srednje škole Zabok pod mentorstvom prof. Dubravke Krznar te skupina učenika snimatelja iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod mentorstvom prof. Marine Buhin Kanceljak i suradnika u nastavi Martina Horvata.

            Najbolji timovi iz svakog razreda predstavili su svoje uratke 21. listopada, prvog dana u Danima Gjalskog, u dvorcu Gredice, domu književnika Ksavera Šandora Gjalskog. Teme projektnih zadataka bile su: Portret gredičkog gospodina, Stari krovovi i rođena gruda, Zabok se ponosi hrvatskim Turgenjevom, Zabočka škola nosi ime K. Š. Gjalskog, Književne veze i susreti i Harmonija riječi, slike i zvuka u Tjednu kulture. Učenici su predstavljali svoje projekte nasumičnim odabirom. Prezentacije su bile raznovrsne; učenici su vrlo dobro povezivali različite vrste umjetnosti te se suradničkim radom aktivno uključili u proces učenja. Vrlo su detaljno iščitali vrhunac Gjalskijeva stvaralaštva, djelo Pod starimi krovovi, ali nisu zaobišli ni pripovijetku Illustrissimus Battorych koja se prvi put u hrvatskoj književnosti javila u listu Vienac 1884. godine kada je Gjalski uzeo pseudonim Ksaver Šandor Gjalski.

Istražujući sličnosti i razlike Gjalskog i Turgenjeva, učenici su istaknuli kako je Turgenjev predstavljao veliki uzor Gjalskom koji je zbog zajedničkih književnih manira (lirinosti, nostalgije i sentimentalnosti) prozvan „hrvatskim Turgenjevom“. Isto tako, učenici su istražili odnos Gjalskog i Antuna Gustava Matoša te su otkrili kako je Gjalski Matošu bio vrlo važan, a to dokazuje činjenica da je Matoš umro držeći u rukama knjigu „Pod starim krovovima“. Provodeći analizu među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i građanstvom, učenici su zaključili da se lik Ksavera Šandora Gjalskog slabo poznaje te da je potrebno osvijestiti građane na važnost njegova postojanja i stvaralaštva. Timovi su dobili zadatak da osmisle buduće projekte koji bi isticali važnost Gjalskog, a neki od tih su terenska nastava u dvorac Gredice gdje bi se organizirala igra potrage za blagom (escape room) ili pak književne i koncertne večeri.

Učenici su nakon svih prezentacija glasali preko pametnih telefona na aplikaciji Mentimetar za najbolje predstavljeni projekt, a dobili su i listiće za evaluaciju gdje su vrednovali svoj rad. Najuspješnija skupina nastupit će na završnoj dodjeli Nagrade Gjalski učenicima srednjih škola 24. listopada 2019. u Gimnaziji Zabok. S obzirom na to da su reakcije učenika bile vrlo pozitivne nakon svake prezentacije, može se zaključiti da je projekt dobro osmišljen i odrađen. Kako piše prof. Dinka Tomašković-Presečki u članku „Projekt Gjalski“, učenici su ovim radom poboljšali svoje komunikacijske jezične kompetencije, socijalne vještine, odgovoran i kritički odnos prema informacijama, a svoje su ideje pretočili u djela koja su ponovno oživjela lik Ksavera Šandora Gjalskog.

Lucija Mlakar