Osnovna škola Ksavera Šandora Gajlskog Zabok ime je dobila po zabočkom najpoznatijem spisatelju, gredičkom gospodinu Ksaveru Šandoru Gjalskom. Dan škole obilježen je 28. listopada u umjetničkom tonu.

Na samom početku priredbe nastupili su članovi zbora (voditeljica profesorica Mateja Bunčić) otpjevavši himnu. Nakon veselih glazbenih nota gostima se obratio g. Tomislav Polanović, ravnatelj škole, a svečanosti su prisustvovali i gospodin Ivan Hanžek, gradonačelnik grada Zaboka te gospođa Valentina Đurek, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i strateške projekte.

Publiku je oduševila Bela Šverko, učenica 1.b razreda, koja je izrecitirala monolog Sanje Pilić „O jedenju u voljenju“. Razredni je odjel nakon recitacije otpjevao pjesmu pod nazivom „Dječja srca“. Pratnja na klaviru bila je profesorica Mirjana Horvat Fanjkutić. Nakon najmlađih učenika Škole, na pozornici su učenici 6. d razreda, članovi Dramske skupine, izveli scenski prikaz „Ljehke zviezde i teška škuola“ prema knjizi igrokaza Senje o Gjalskom učiteljice Nevenke Miškulin. Tekst je prilagodila profesorica Tina Marušić. Dramska je grupa otkrila neke crtice i zanimljivosti o Gjalskomu, njegovom životu i obitelji. Radijska skupina „Gjalskići“ pod voditeljstvom profesorice Lucije Mlakar snimila je radijsku emisiju o gredičkom gospodinu pod nazivom „Gjalskomu fala!“ pa su gosti, slušajući radijsku emisiju, još malo naučili o važnosti Gjalskog.

Tijekom školske godine mnogi su učenici uspješno predstavili sebe i Osnovnu školu K. Š. Gjalskog Zabok na natjecanjima, smotrama i raznim projektima. Zaslužili su nagrade koje im je uručio ravnatelj škole. Popis nagrađenih učenika objedinile su, i pripremile za njih nagrade, školske knjižničarke Antonina Gršić Jadrešin i Valentina Derniković Gospočić. Moglo se primijetiti da su učenici veoma vrijedni, talentirani i sposobni, sudjeluju na brojnim natjecanjima i pokazuju svoje vještine. Jakov Marković, učenik 8.d razreda, prošle je godine sudjelovao na županijskoj smotri Lidrano kazivanjem poezije pod nazivom „I videl sem v megli“ pa je i ovom prilikom izveo monolog koji je sastavila profesorica Valerija Novak prema poeziji antologijskih kajkavskih pjesnika M. Krleže, D. Domjanića, F. Galovića. Nakon Jakova su zbor i tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole (učenike pripremio profesor Petar Varga) izveli pjesme Dobro jutro i Himna zadrugara te završili svečanost u pozitivnoj atmosferi.

Raznolikost programa kreirali su već spomenuti učenici i njihovi mentori: Mateja Bunčić, Petar Varga, Jakša Papafava, Biserka Krmek, Mirjana Horvat Fanjkutić, Valerija Novak, Tina Marušić, Lucija Mlakar, a program je vodila Ana Borovčak.  I ovaj je rođendan Škole protekao u dobroj atmosferi i pozitivnom ozračju. Mnoštvo talentiranih izvođača iznova je potvrdilo kako su učenici, a i njihovi mentori, svake godine sve vrjedniji i kreativniji u svom radu. Što li tek prethodi u narednim godinama?

Lucija Mlakar