Dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2016. godinu je Željko Ivanković za roman Rat i sjećanje u izdanju Ex librisa iz Rijeke.

Željko Ivanković, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, putopisac, radio-dramski pisac, književni kritičar, prevoditelj, publicist i novinar, rođen je u Varešu (BiH) 1954. godine.

Dobitnik je književnih nagrada za poeziju, esej, radio-dramu i priču, a pojedini eseji, proza i poezija, kao i publicistički prilozi prevedeni su mu na mnoge svjetske jezike.

Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog centra PEN-a te srodnih udruženja u BiH.
Zastupljen je u uglednim domaćim i stranim publikacijama, leksikonima i enciklopedijama, a sam je suradnik Hrvatske enciklopedije, te suradnik i urednik Hrvatske enciklopedije BiH. Objavio je više od 30 knjiga, a od 2011. riječki izdavač Ex libris objavljuje njegova izabrana djela: dnevnička proza 700 dana opsade / Tko je upalio mrak? (2011), izbor eseja Identitet i druge opsesije (2012), izbor priča Čovjek koji je odlazio u maglu (2013), putopisni dnevnici Hod rubovima svjetova (2015) te roman Rat i sjećanje (2016).