Postavljanje izložbe Samo je vrime kič porečkoga umjetnika Drage Orlića za Zabočane ima dvostruko značenje – Drago Orlić dugogodišnji je prijatelj grada Zaboka prema kojem, po vlastitim riječima, gaji velike simpatije i autor metalne skulpture Kokot seljačke bune koja krasi cvjetni kružni prostor ispred Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog te je jedan od najvećih i najcjenjenijih porečkih književnika, pjesnika, slikara, svestranih umjetnika koji osim preko dvadeset objavljenih zbirki pjesama, mnogih izložbi slika i umjetnina skuplja i istarske narodne priče, pjesme i poslovice te njihovu mudrost vješto i originalno uklapa u svoja djela.

O skulpturi Kokot seljačke bune zanimljivo je govorila ravnateljica zabočke Gradske knjižnice Branka Vrbanec, u čijoj je galeriji 28. listopada i otvorena izložba, koja je istaknula sposobnost različitog promatranja skulpture s dvjestotinjak zupčanika na apstraktnoj konstrukciji, pred kojom se ne može proći ravnodušno, a uvijek podsjeća na prijateljstvo između Zaboka i Poreča. Izložba Samo je vrime kič iznimno je zanimljiva, vješto i pomalo začudno oblikovana priča-cjelina u slikama koje na podlogama žarkih boja, ističući žutu, crvenu i narančastu, nose neobične, apstraktne i simbolične konstrukcije različitih satova kao pokazatelja vremena i prolaznosti. U simboličkom kontrastu poetsko-poslovičnih motiva hip (trenutak) i vik (vijek) autor gradi misaone i često duhovite stihove-poslovice-zagonetke, a njihova odgonetka otvara značenje svake slike. Satovi kao mehanizmi pokazatelja vremena i vrijeme kao relativan, pa čak i nepotreban, izmišljeni pojam čovjeka koji žuri, originalno su povezani u misaonim prepletima boja, kreacija, oblika i poezije.

Izložbu je službeno otvorio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji se rado prisjetio i anegdote s uzvraćenim poklonom živoga kokota Dragi Orliću i nasmijao prisutnu publiku, a za glazbeni ugođaj pobrinuo se Vid Kotarski koji je na gitari odsvirao Bachovu i Jobimovu skladbu. Što je vrijeme, što je ono čovjeku i kako su u slikama povezani svi talenti Drage Orlića, otkriva izložba Samo je vrime kič, a dok vrijeme neupitno prolazi, ipak neizbrisivo čuva sjećanja i uspomene umjetničkih tragova i prenosi ih u vječnost.

Tina Marušić