Dan Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog tradicionalno je 28. listopada s početkom u 11.00 sati obilježen svečanom priredbom koja sadrži i pokazuje cjelokupan intenzivni rad mentora i učenika te njihovih kreativno-intelektualnih postignuća. Velik je zadatak ove godine imala koordinatorica programa Valerija Novak koja je odlučila uz prigodnu konferansu sadržaj programa postaviti i na projekcijsko platno u dvorani.

Školski pjevački zbor tradicionalno je otvorio svečanost himnom, a pod vodstvom Mateje Bunčić i klavirskom pratnjom Tajane Lazović zboraši su izveli melodičnu pjesmu There si no rose, 3. stavak kompozicije A ceremony of carols Benjamina Brittena. Kako Gjalski zvuči na engleskom jeziku? Učenice Tena Balen, Karla Franjčec i Jana Prekratić, pod mentorstvom Marka Topolovca, na engleskom su jeziku u prvom licu predstavile Gjalskoga, njegova najpoznatija djela i prezentirale ulomak iz zbirke novela Pod starim krovovima (Pod starimi krovovi), a prijevod nije bio nimalo jednostavan zadatak s obzirom na to da je Gjalski u svojim djelima koristio i neke danas arhaične riječi tipične za kajkavsko okruženje i podneblje.

Kako poznati češki dječji književnik Karel Čapek zvuči na kajkavskom narječju? Lutkarska družina učenika 4. razreda, pod vodstvom Ljiljane Mokrovčak (adaptacija teksta, govora, pokreta), Ruže Novak (kreacija lutaka i kostima) i glazbenom pratnjom Nikole Santra, u simpatičnoj lutkarsko-scenskoj igri prema istoimenom djelu Karela Čapeka Poštarska bajka – ovaj put u kajkavskoj obradi, duhovito je oživjela likove Marice i Franceka (Marženke i Frantika), poštara i poštanskih patuljaka, bake i djevojčice te psa i puranâ u humorističnim obratima sa sretnim bajkovitim krajem. Popularna dječja bajka u lutkarskoj izvedbi pokazala je izvrstan spoj dječje glume/glasova/pjevanja, pokreta lutaka i projekcije crteža u pokretu, čime se fabula kreativno prenijela duhovitim i pogođenim dijalozima i spojem projekcije koju su pratili dječji glasovi i pjesma.

Glazbenu vedrinu Rapsodije u plavom Georgea Gershwina prenio je trio klarineta u sastavu Sare Balen, Lovre Mutavčića i Ivone Vrček pod mentorstvom Mihovila Dorotića, brass kvintet u sastavu Karla Firšta i Tomislava Tuškana na trubi, Marka Ozimeca na baritonu, Matije Tuškana na trombonu i Nikole Kuhara na tubi, pod mentorstvom Marka Bobičanca, izveo je The best od Bond Darrola Barryja, a na klaviru dvoje su učenika, Erik Rajačić i Klara Dolenec izveli samostalne točke – Menuet u G-duru Johanna Sebastiana Bacha, odnosno Povratak iz škole Željka Fočića pod vodstvom Božidara Ljubenka. Učenici iz Osnovne glazbene škole svake godine oduševljavaju preciznošću svojih izvedaba i razvojem glazbene zrelosti kako individualnim nastupima, tako i u grupnim sastavima.

Glazbeni je program zaokružio i upotpunio nastup Eme Kralj koja je otpjevala jednu od najljepših kajkavskih pjesama Dve reči za domaju, a pripremala ju je Željka Završki. Dramsko-scenski nastupi mogu se podijeliti u tri skupine – spomenutu lutkarsku minipredstavu, scensku igru Kako me zovu? prema tekstu Sanje Pilić u izvedbi Benjamina Gojšića i Jakova Škrivaneka iz Područne škole Špičkovina, a pod vodstvom Anice Ormuž, koja je i dramatizirala prozni tekst, koja na duhovit i neposredan način govori o različitom obraćanju i imenovanju djece mlađega uzrasta, najčešće odmilicama (imenima odmila); scensku igru Gjalski između lirske proze i legende koja je postavljena kao slikoviti i jezični mozaik lirskih ulomaka iz proze Pod starim krovovima, zaokružena elementima legende koje je zapisala Jasna Balaško u knjizi Konjica vilenjaka na temelju istinitih obiteljskih svjedočanstava, a koju su izveli učenici 5. i 6. razredâ, polaznici dramske skupine koju vodi Tina Marušić te dramsko-glazbenu igru Ljubav je slijepa, a ludost joj je vjerna prijateljica o dva naličja ljubavi o kojima monolog izvodi Jelena Boić u pripremi Valerije Novak, a uglazbljuje Nikola Santro s učenicima, pjevačicom Evom Vrgoč i sviračima Brunom Krizmanićem, Igorom Jadanom i Nikom Zajecom. Vrhunac svečanosti svakako je dodjela nagrada učenicima koji su pokazali izniman talent u društvenim, prirodnim, umjetničkim ili sportskim natjecanjima i osvojili prva tri mjesta na županijskim ili državnim natjecanjima. Škola može biti ponosna na izniman broj nagrađenih učenika koji svojim radom i talentom, uz punu podršku mentora, iz godine u godinu promoviraju Školu u najboljem svjetlu. Nagrade su učenicima uručili ravnatelj Tomislav Polanović i knjižničarka Antonina Jadrešin, a jedna od nagrada je svakako i zasluženi gromoglasan pljesak iz publike.

Bogat i kvalitetan sadržaj u nešto više od sat vremena potvrđuje uspješnost, upornost i velik entuzijazam svih učitelja, nastavnika, mentora i njihovih učenika koji su godinama srce ove priredbe i najbolji pokazatelj da se jedino radom i razvijanjem kreativnosti, individualnosti, kvalitetne međuljudske komunikacije i timskoga rada mogu postići izvrsnost i kvaliteta.

Tina Marušić