Mogućnosti umjetničke grafike koje svoje umijeće (pre)oblikovanja pronalazi u rukama mladih talentiranih učenika, svijet riječi – preslika iluzije ili stvarnosti, u kojima je sve moguće, i umjetnost zaustavljenoga trenutka – fotografija i ove su godine 25. listopada bili središtima triju radionica – Radionice umjetničke grafike, Literarne radionice i Fotoradionice. Svoje su kreacije i rezultate sudionici predstavili u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša pred zainteresiranom publikom.

Voditeljica radionice umjetničke grafike, profesorica Carmen Bačura Potočić, prezentirala je ovogodišnje kreacije koje su potvrdile da je ovaj tip radionica, kroz koju je u deset godina prošlo 97 polaznika, od kojih je trećina nastavila svoje obrazovanje u umjetničkim zanimanjima, pun pogodak za mlade kreativce – praktičare koji teoriju umjetničke grafike inovativno prenose u praksu i stvaraju umjetnost – praktične umjetnine inspirirane vremenom, životom i stvaralaštvom Ksavera Šandora Gjalskog. Profesorica Bačura Potočić istaknula je teorijske postavke umjetničke grafike, koje prenosi već generacijama i usađuje znatiželjnicima temelje umjetničkoga stvaranja, o kojoj su 18-ero polaznika čitali, istraživali, izmjenjivali doživljaje, učili o metodama otiskivanja, materijalima te napokon i odabrali i skicirali ideju primjene u ovogodišnjoj temi „Gjalski lounge“. Istraživačko-kreativni pristup postavljenom izazovu krenuo je od izrade linoreških matrica, oblikovanih nožićima i dlijetom, koje su grafičkom prešom otisnute na tekstil potvrđujući osnovnu funkciju umjetničke grafike – mogućnost višestrukog umnažanja. Ne na bilo kakav tekstil, već jastuke koji su postali dio dizajniranih klupa od recikliranih drvenih paleta. Miran i oslobađajući ugođaj u Gjalski „loungeu“ primamljivo zove na uživanje i odmor!

Trinaestu godinu zaredom književnik Miroslav Mićanović voditelj je literarne radionice „Put u središte priče“ koja iznova oduševljava neposrednošću, originalnom tematikom, strukturom i kompozicijom učeničke kratke proze, objavljene u knjižici radova i objavljene na internetskim stranicama Dana Gjalskog. Polazeći od priče „Trn“ Senka Karuze, Mićanović sažima ideju i cilj rada s mladim spisateljima – „Ljudi koji čitaju i pišu mijenjaju život“, kako svoj, tako i tuđi, utječu na okolinu i obogaćuju stvarnost koju doživljavaju i o kojoj zrelo promišljaju. Svoje su kratke priče, iz glazbenu podlogu koja je upotpunila ugođaj i atmosferu iluzije riječi odzrcaljene u stvarnosti, pročitali Janko Mikac: „Mirišu li mi to sjećanja na šafrane?“, Ema Smolić: „Sunovrati“, Marta Balija: „Izdanje“, Vid Lež: „Ormar“ i Edi Erceg: „Pisac“ i pokazali vještinu pisanja kratke priče, ali i strukturiranja priče kao metafore života.

Zaustavljeni trenutci na fotografiji često prikazuju detalje, stanja, emocije ili atmosferu kojih nismo svjesni u prolaznosti i neuhvatljivosti vremena. Petnaest polaznika Fotoradionice izložili su svoje umjetničke fotografije portreta, detalja iz prirode ili ljudskoga tijela poigravajući se perspektivama i mogućnostima fotografije implementirajući znanja o fotografiji, fotoaparatu i različitim pristupima fotografiranju, pod budnim okom fotografa-voditelja Dragutina Škreblina. Radionicu su prezentirale učenice Patricia Dugorepec i Paula Koprivnjak i istaknule važnost interaktivnoga poučavanja i spoja učenja i ležerne atmosfere. „Fotografska obitelj“ imala je i dva gostujuća izlagača i predstavljača – podvodnoga fotografa Miru Andrića, koji je otkrio sve o izazovima i tehnikama podvodnoga slikanja, i profesora na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Darija Petkovića  koji je povezao fotografije sa zanimljivostima ljudskih sudbina i priča – zapisanih i zaustavljenih u vremenu kao neizbrisivih svjedočanstava.

Oblikovanje materijala, teksta ili zapažanja podsjećaju na beskraj umjetničkih mogućnosti koje ne samo da obogaćuju znanja i iskustva mladih i njihovih mentora, već uče o važnosti kreativnoga i originalnoga promišljanja koje tvori i samu kvalitetu života svakoga pojedinca, a naposljetku i društva u cjelini. Jedna od takvih mogućnosti jest i glazba u plesnim koracima tanga koju su izvedbom „La Cumparsita“ Gerarda Matosa Rodrigueza na gitari i klaviru dočarali učenici Glazbene škole pri Školi za grafiku, dizajn i odjeću Silvio Grden i Petra Šipek, a u suvremenom ruhu i učenici Ida Matilda Repar i Vid Lež na gitari s izvedbom pjesme „What’s Up“ grupe 4 Non Blondes.

Produkcija Radionice kreativnog pisanja 2017

Tina Marušić