U četvrtak 22. listopada s početkom u 17,00 sati u Galeriji grada Zaboka započela je dodjela Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola u nešto drugačijem ruhu, s obzirom na trenutnu situaciju i nemogućnost dolaska svih nagrađenih i pohvaljenih učenika.Koordinatorica dodjele, profesorica Dinka Tomašković-Presečki, pozdravila je okupljene goste, najavila da su ove godine pristigla čak 32 rada iz ukupno 10 škola, što dokazuje da kvantiteta učeničkih literarnih ostvarenja nije izostala – a zaista, pohvalno je u tome da nije izostala ni kvaliteta pristiglih radova. Cilj je ove nagrade promovirati pisanu riječ, poticati učenike na stvaralaštvo i upoznati ih te povezati s kulturom i baštinom vezanima uz lik i djelo Ksavera Šandora Gjalskog. Zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek zahvalila je mentorima, učenicima i organizatorima na predanom radu i u ime gradonačelnika grada Zaboka Ivana Hanžeka, župana Željka Kolara i zamjenice župana Jasne Petek.

U samu središnju svečanost uveli su nas glazbenim nastupima učenik Leon Ivančić na tubi, učenik 3. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, koji je izveo Rumunjske plesove uz pratnju profesorice Irena Lenuzzi na klaviru i Dora Meštrović na klaviru, učenica 2. razreda Glazbene škole i zabočke Gimnazije koja je odsvirala Dvoglasnu invenciju u C-duru J. S. Bacha. Predsjednica Prosudbenog povjerenstva (uz članice Ljubicu Anđelković Džambić i Irenu Labaš Veverec), profesorica Sanja Ždralović, pročitala je detaljna obrazloženja za 3 nagrađena i čak 9 pohvaljenih radova. Publici u Galeriji pridružile su se videoprijenosom (Zoom Meetings) nagrađene učenice Marija Ban, Alisa Pevec, pohvaljena učenica Lea Mraz i mentorica Tatjana Ruža.

Ovogodišnja tri nagrađena rada jesu:

1. Nagrada GjalskiMarija Ban

Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok, 3. razred

O dvosjeklim riječima

Mentorica: Dinka Tomašković-Presečki, prof.

2. Nagrada GjalskiAlisa Pevec

Prva gimnazija Varaždin, 4. razred

Posjet

Mentorica: Tatjana Ruža, prof.

3. Nagrada GjalskiLaura Završki

Srednja škola Zlatar, 2. razred

Jen dan h mojemu životu

Mentorica: Marina Rod Kralj, prof.

Prvonagrađeni rad-crtica tematski je i jezično vezana uz igru riječi i komunikacijski odnos među neimenovanim likovima nje i njega koji skidaju svoje maske kako igra odmiče. Predsjednica Povjerenstva pohvalila je autoričin stil pisanja, čvrstu formu i dinamičnost rečenica. Drugonagrađeni rad-kratka priča bavi se neočekivanim noćnim posjetom bliske osobe i uvlači čitatelje u odnos između domaćice i posjetitelja, a priča istovremeno provlači temu ovisnosti u obitelji i naglo odrastanje mlade osobe. Trećenagrađeni rad – priča na kajkavskom dijalektu, humoristična i nadasve komična, bavi se dolaskom na svijet, događajem kojeg se nitko od nas ne sjeća. Ispripovijedan iz prvoga lica, tekst odiše humorom, zanimljivim detaljima i slikovitošću izraza.

Ove je godine pohvaljeno čak 9 radova. Prvu pohvalu dobio je Jurica Jurašković, učenik 3. razreda Glazbene škole u Varaždinu, za svoj rad Tajna crnog kaputa. U središtu je ove krimi-priče svijet umjetnika iz drugoga podneblja. Drugu je pohvalu dobila Magdalena Blagec, učenica 3. razreda Srednje škole Oroslavje za rad na kajkavskom narječju Vilinske poljane u kojima se tematizira feudalni svijet dvorca Golubovec. Treću pohvalu za svoj rad na kajkavskom Devedesetprva dobila je Lea Beber, učenica 2. razreda Srednje škole Pregrada, koja u svom tekstu progovara o tragičnim sudbinama iz Domovinskog rata. Četvrta pohvaljena jest Viktorija Dugorepec, učenica 4. razreda Srednje škole Zabok, za rad Šah-mat u kojem potezi crnih i bijelih pijuna na šahovskoj ploči simboliziraju život i smrt bolesne djevojke. Peti je pohvaljeni rad Vlak u jednom smjeru Elene Matejaš, učenice 3. razreda Srednje škole Zlatar, u kojem se putnica zaustavlja u svojim proteklim godinama života. Šesta pohvala ide Hrvoju Debeljaku, učeniku 3. razreda Srednje škole Pregrada, za rad Gumica koja kroz život jedne školske gumice provlači i odnos života s tehnologijom. Sedmu je pohvalu dobila Silvia Bičak, učenica 3. razreda Srednje škole Zlatar, za rad na kajkavskom Muke po babice u kojem su protagonistice unuka i babica u kolopletu tehnoloških zbivanja. Osma pohvaljena učenica jest Lea Mraz, učenica 3. razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku, za kratku priču Valere koja tematizira čovjeka, umjetnost i  vrijednosti u suvremenom, često bespoštednom, svijetu. I zadnja, deveta pohvala uručena je Sari Hohnjec, učenici 2. razreda Druge gimnazije Varaždin, za rad Vojnički ponos koja se bavi istospolnim odnosom i ratnim stradanjima u SAD-u.

Sanja Ždralović naglasila je kako je ove godine bilo iznimno teško rangirati radove jer su svi nagrađeni i pohvaljeni radovi kvalitetni, zanimljivi, promišljeni i zreli. Stoga od srca čestitamo svim učenicima i njihovim mentorima na neiscrpnom trudu, radu, kreaciji mašte i poleta u pisanoj riječi!

ODLUKA PROSUDBENOG POVJERENSTVA

Tina Marušić