Monumentalnom izložbom istaknutog slikara Munira Vejzovića otvorena je ovogodišnja Kulturna manifestacija „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“, višednevni praznik kulture koji zadnji tjedan listopada svake godine posjećuju brojni posjetitelji – ljubitelji kulture i umjetnosti. U dobro poznatom prostoru Gradske galerije Zabok 23. listopada otvaranjem izložbe afirmiranoga umjetnika započinju Dani kao simbol početka slavljenja kulture i sjećanja na gredičkoga gospodina Gjalskog.

Od mnogobrojnih uzvanika izložbu su posjetili bivši ministar kulture Božo Biškupić, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, zastupnik Gradskoga vijeća Dragutin Črnjević i njihovi suradnici, pružajući potporu Danima i izražavajući zahvalnost organizatorima i publici koji svake godine Dane Gjalskog obogaćuju raznovrsnim programima, sadržajima, idejama, kao i razgovorima, komentarima, druženjima uz umjetnost i za umjetnost.

Kustosica izložbe i autorica Predgovora u Katalogu Iva Kȍrbler u svojoj je najavi i kritici izvrsno povezala slikarstvo Munira Vejzovića s atmosferom i simbolima u djelima Gjalskoga, ističući slojevitost slikarskih motiva i dubinske prostore koji se rastvaraju do detalja. Vejzovićevo slikarstvo ocjenjuje aktualnim u vremenima kada se zapadna civilizacija i kultura suočavaju s gubitkom značaja i identiteta, u dekadentnim oscilacijama, i krugu koji završetkom počinje iznova. Ističe motive bakanala, tijela, klauna, pajaca, cirkusa, smrti u metaforičnom izrazu svijeta i stvarnosti koja nas okružuje. Slikar se pritom referira na bogatu riznicu djela pariških modernista, čiji je utjecaj vidljiv i prepoznatljiv, no čuva originalnost u pristupu i poigravanju dubinskim i višeslojnim prostorima i razinama svojih slika. U slikarevu polaritetu i dualizmu pronalazi se značenje, metaforično, slojevito, dubinsko, naoko jednostavno, ali itekako specifično i jedinstveno.

Posebnu čast i zadovoljstvo činilo je što je izložbi prisustvovao sam umjetnik Munir Vejzović, a za glazbeni su se ugođaj večeri pobrinuli Mihovil Dorotić na klarinetu i Ivan Škreblin u klavirskoj pratnji koji su izveli tri skladbe: Executive Michelea Manganija, Fatasiestȕcke  Nielsa Wilhelma Gadea i Spanish Brandy Briana Chapplea. Voditelj programa, Jan Grabrovečki, nakon županova svečanoga otvorenja izložbe, podsjetio je publiku na sve ovogodišnje programe, s vrhuncem dodjele Književne nagrade „Ksaver Šandor Gjalski“, i na važnost manifestacije koja baštini dugogodišnju tradiciju.

Tina Marušić